Forró helyzet a Vatikánban? Ők segítenek!
SZEMlélek 2018. március 05.

Forró helyzet a Vatikánban? Ők segítenek!

Milyen a tűzoltók élete a világ egyik legkisebb államában?

Ritkán van igazán nagy vészhelyzet, de a Vatikánban szolgáló 37 tűzoltó éjjel-nappal készültségben áll.

vigili-del-fuoco-foto-archivio-web-vaticano-740x493.jpeg

- Évente 500 kisebb-nagyobb esethez hívnak minket: elakadt liftek, árvizek, bármi, ahol szükség lehet ránk. A Szent Péter téren tartott ünnepségeken is jelen vagyunk, akárcsak a Szentatya által celebrált szertartásokon - mondta Alessandro Fontanella, aki 26 éve szolgál a vatikáni tűzoltóknál.

A legbonyolultabb esetek a Szent Péter bazilika dómjánál fordulnak elő, hiszen a 132 méter magas dóm tetejébe 600 fokból álló különösen keskeny lépcsősor vezet fel. Sokan szédülnek meg vagy lesznek rosszul a nagy magasságban, főként a nyári forróságban az idősek kérnek segítséget.

A Vatikáni Tűzoltóságnak nem lehet akárki a tagja. Csak katolikus, 25 évnél fiatalabb férfiak csatlakozhatnak a különítményhez, bár elképzelhető, hogy a jövőben már nőket is felvesznek majd.

- Az Úrban való hitem miatt lettem tűzoltó - vallja César Luis -, és azért, hogy így segíthessek a Vatikánban élőkön, mert ami itt körbevesz minket, az művészet.

A tűzoltók védelmezői Szent Barbara és IV. Leó pápa, utóbbiról közismert a legenda, miszerint áldásával megállította a Vatikán közelségében tomboló hatalmas tűzvészt 847-ben.

süti beállítások módosítása