Miért nincs férfinap?
SZEMlélek 2018. március 08.

Miért nincs férfinap?

Nőnap alkalmából hadd fejezzem ki legnagyobb és legőszintébb tiszteletemet, nagyrabecsülésemet és szeretetemet a nők iránt! És hogy miért nincs férfinap? Mert nem érdemeljük meg.

gtg1_1.jpg

Alapvetően persze nincs férfi nő, és nő férfi nélkül. Karinthy Frigyest idézve: "Ül az ember egy szobában egy széken, az ajtó bezárva. De ha belép egy Nő, az ember megszűnik csak embernek lenni, és azonnal Férfi lesz. És éppen annyira lesz Férfi, mint amennyire Nő volt az, aki belépett."

Vagy Karinthy másképpen: "Férfi és nő ... hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit."

Su-La-Ce szerzetes szerint eleve minden a nő miatt van: "Kezdetben a földi világ minden művét a férfi alkotta meg. A hitet, a filozófiát, a történelmet. Ő hozott létre műalkotásokat, ő gondolta ki a tudományt. Sokan állítják, hogy minderre semmi szükség. A férfi elkeseredésében, tehetetlen kínjában művelte ezt, mert nem találta a nőt. Lám, a nő hiánya teremtette az egész emberi civilizációt. A vágy és a keresés fájdalmas játéka ölt testet benne. Minden miatta van. A nő miatt."

Magától értetődő, hogy mi, férfiak egy nevezetes napot külön szentelünk a nőknek.

Férfinap egyébként létezik, november 19-e. Először 1999-ben ünnepelték meg Trinidad és Tobagoban, Magyarországon 2009 óta tartják, de nagyjából senkit nem érdekel, valójában nincs. Ezen a télen jöttem rá, hogy miért. Minden gyógyszert úgy reklámoznak, hogy a férfi beteg, de a nő – kicsit lenéző mosollyal – megmenti egy akár vény nélkül is kapható orvossággal. Ezekben a reklámokban ráadásul olyan férfiakat ábrázolnak, akiknek még a tévé távirányítóját sem sikerül megfogni. Az "i"-re a pontot az a rádió reklám tette fel, amiben egy kislány megkérdezi az anyukájától, hogy "mi baja van apának?" Már a kislányok is lenézik a férfiakat. Mit akarunk mi a férfinappal?

Hiú ábránd lenne magunkat azzal vigasztalni, hogy az Úr mégiscsak a férfi oldalbordájából teremtette meg a nőt, a nő csak egy férfiból származó oldalborda, nem több. Ez ugyanis egészen biztosan nem így volt. A teremtés olyan szép dolog – bárhogy is történt, az oldalborda sztori meg annyira butuska, képtelenség, hogy a teremtőnek csak ennyire futotta volna.

Szerintem sokkal jobban gondolják az indiaiak: "Amikor az isteni nemzőatya, Tvasztri, meg akarta teremteni a nőt, meg kellett állapítania, hogy nincs miből létrehoznia, mert már minden anyagát felhasználta a férfi teremtéséhez. Így alapos megfontolás után fogta a Hold keringését, a kúszónövények kerekded mozgását, az indák simulékonyságát, a füvek remegését, a nád magasba nyúló karcsúságát, a virágok frissességét, a levelek súlytalanságát, az elefántormány vékonyodó karikáját, az őzek szemének pillantását, a méhraj laza rendjét, a napsugarak örömteli ragyogását, a felhők zokogó panaszát, a nyuszik félénkségét, a pávák hiúságát, a papagáj keblének puhaságát, a gyémánt keménységét, a méz édességét, a tigris kegyetlenségét, a tűz izzásának meleg fényét, a hó hidegségét, a szajkó fecsegését, a kakukk csalogató hívását, a daru kétszínűségét és a fogoly hűségét - s mikor mindez együtt volt, megteremtette belőlük a nőt , és odaadta a férfinak."

Minden nap, amikor találkozunk egy NŐ-vel, köszönjük meg ezt az ajándékot azzal, hogy FÉRFI-ak vagyunk!

Gundel Takács Gábor

süti beállítások módosítása