Láttál már ilyen vidám kolostort?
SZEMlélek 2018. március 11.

Láttál már ilyen vidám kolostort?

Ha kommentár nélkül tennénk közzé az alábbi videót, kevesen gondolnák, hogy egy szerzetesközösség mindennapjaiba nyerünk általa bepillantást.

cn01.jpg

A Chemin Neuf közösség neve magyarul "Új út" jelentést hordoz, s valóban új utakat keresve igyekeznek megvalósítani Krisztus missziós parancsát. Ilyen újdonság például, hogy míg idehaza borzongunk vallási épületek lebontásán, funkcióváltásán, ők éppenséggel tesznek érte, hogy ne így legyen. Több üresen álló franciaországi egykori kolostort, kastélyt töltenek meg új élettel, a fiatal útkeresők pedig áradnak hozzájuk.

A közösségi élet, lelki fejlődés mellett rendszeresen tartanak képzéseket, illetve lehetőség nyílik rá, hogy önkéntesként hosszabb-rövidebb időt szolgáljon valaki valamely házukban.

cn2.jpg

A videó, amit mutatunk, Tigery kastélyában és környékén készült. Ezen a helyszínen amolyan sajátos nyelviskolai programokat szervez a közösség, ahol a világ számos tájáról – nem csupán Európából – érkezők az idegen nyelv elsajátítása mellett részt vesznek a lelki programokon, kiscsoportos "megosztásokon", főznek, takarítanak, bekapcsolódnak a ház – éppenséggel nem aprócska ház – körüli tennivalókba.

cn1.jpg

Mindez azért érdekes, mert amint a felvétel is mutatja, olyan arcát mutatják mindeközben az ott élők a kereszténységnek, ami hiánycikknek tűnik az általános tapasztalat alapján. Felszabadult, vidám, vicces, barátságos – sorra ötlenek eszünkbe a jelzők, amelyek bárcsak megfertőznék az ilyesféle hangulatot árasztani kevésbé képes többi hívő közösséget.

Nemrég adtunk hírt Böjte Csaba érzelmi analfabétizmusról szóló beszédéről. Itt van hát az ellenpont, az érzelmek megélése, amelyet jó gyakorlatként próbálhatunk valósággá váltani, beépíteni saját életünkbe.

A videó egyik érdekessége, hogy ezen a képzésen a SZEMlélek egyik szerzője, Fekete Ágnes is részt vett, így többször feltűnik a kisfilmben.

süti beállítások módosítása