XVI. Benedek ostobának nevezte utódja támadóit
SZEMlélek 2018. március 13.

XVI. Benedek ostobának nevezte utódja támadóit

Szép ajándékot kapott elődjétől az éppen 5 éve, 2013. március 13-án megválasztott Ferenc pápa.

ketpapa.jpg

Ritkán fordult elő a történelemben – ha egyáltalán sor került ilyesmire valaha –, hogy a katolikus egyház vezetőjének tanítása, tevékenysége kapcsán kifejtse nézeteit egy korábbi pápa. Most mégis megtörtént: XVI. Benedek az utódja teológiai munkásságáról szóló tanulmánykötetek sorozatának megjelenése kapcsán írt levelében "ostoba előítéletnek" nevezte azokat a véleményeket, amelyek a dél-amerikai származású pápát hiányos teológiai és filozófiai képzettségű személynek próbálnák beállítani.

– Belső egység van közöttünk – fogalmazott az emeritus pápa, aki rámutatott: őt is számos támadás érte, ám épp az ellenkező irányból. Sokan úgy vélték, olyan teológus került személyében a katolikus egyház élére, aki teológiailag képzett ugyan, de nincs fogalma a mai keresztények konkrét élethelyzetéről.

ketpapa2.jpg

XVI. Benedek köszönetet mondott a 11 kötetből álló sorozat szerkesztőjének, az Olasz Teológiai Szövetség elnökének. Szerinte ez a mű "ésszerűen bizonyítja Ferenc pápa megalapozott teológiai és filozófia jártasságát és segít felismerni a folytonosságot a két pápaság között, a stílust és temperamentumot illető különbözőségek mellett."

A kiadványok angol, spanyol, francia, portugál, lengyel és román nyelvű fordításai hamarosan megjelennek, további nyelveken is szívesen kiadnák a tanulmányokat.

A hírt a Vatican News angol nyelvű oldalán találtuk, a Vatikáni Rádió magyar felületén cikkünk megjelenését követően tették közzé az információt.

(Képek forrása: theconversation.com, vaticannews.va)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása