Apahónap, harmadik 1% – még egy párt válaszolt a keresztény értelmiségiek kérdéseire
SZEMlélek 2018. március 14.

Apahónap, harmadik 1% – még egy párt válaszolt a keresztény értelmiségiek kérdéseire

10 kérdés 10 párthoz – így szólt a KÉSZ felhívása, amire 4 párt volt kész érdemben reagálni.

szavaz1.jpg

KDNP, Jobbik, DK, LMP – írtuk március 9-én megjelent cikkünkben, amelyben a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által ének honlapján közzétett válaszokat szemléztük. Akkor úgy tűnt, három párt adott kifejtős válaszokat (a KDNP a kormánypártok nevében reagált saját krédójával), a Demokratikus Koalíció pedig egyet nem értését fejezte ki a kezdeményezés kapcsán.

Azóta frissült a KÉSZ honlapján közzétett gyűjtemény, ugyanis a Momentum Mozgalom válaszcsomagja "technikai hiba miatt nem került feldolgozásra a többi párttól érkezett szövegekkel együtt."

Ahogy a többi reakció esetében, most is öt részletet emelünk ki a keresztény értékekhez kapcsolódó válaszokból. A teljes anyag ide kattintva érhető el a KÉSZ honlapján.

A Momentum Mozgalom "Sokszínű ország" címmel külön fejezetet szentel programjában az állam és az egyházak témakörének:

A keresztény közösségeket és egyházakat több különböző eszközzel is támogatnánk, amelyek közül most csak hármat emelünk itt ki: önkéntes felajánlások rendszere az államon keresztül; a személyi jövedelemadó (SZJA) civil szervezeteknek és egyházaknak felajánlható kétszer 1%-a mellett egy harmadik 1%-ot teszünk szabadon felajánlhatóvá; a Momentum egy iskolai programsorozat segítségével segítené az országban működő vallási közösségek megismerését, hogy a jövő generációi átfogó képet nyerhessenek a Magyarországon gyakorolt vallásokról.

A Momentum továbbra is partnerként tekint az egyházakra ezeken a területeken. Ezért fontosnak tartjuk, hogy az egyházi és a magán intézmények azonos támogatást kapjanak az állami intézményekkel, ne legyen hátrányosan megkülönböztetve.

Biztonságossá tennénk az utcákat. Vizsgálatot indítanánk minden állami szervnél a zaklatásos ügyek kivizsgálására. Államilag támogatott mentorprogramokat, vezetőképzést, és bértárgyalási tanácsadást biztosítanánk a nőknek a könnyebb előrejutás, és biztosabb karriertervezés érdekében. Bevezetnénk a rugalmas GYED-et. Apahónapokat kínálnánk. Biztosítanánk a kismamák munkabérének valódi védelmét.

Momentum kinyitná a házasság intézményét az azonos nemű párok felé is. Számunkra minden házasság és család egyformán értékes.

Nem csak megőrizzük a kettős állampolgárság intézményét, de küzdeni fogunk azért, hogy a Szlovákiában és Ukrajnában élő magyarokat ne sújtsák retorzióval, ha élnek a kettős állampolgárság lehetőségével. Emellett pedig a külhoni magyarok számára külön választókörzeteket hozunk létre, így a listás szavazat mellett egyéni szavazathoz juttatjuk a határon túli magyarokat.

(Illusztráció forrása: valasztas.hu)

süti beállítások módosítása