A szabadság harcosai
Gégény István 2018. március 15.

A szabadság harcosai

Tegnap majdnem elsírta magát egy újságíró kollégám. Ma, a Magyar Sajtó Napján lemondott a szlovák kormányfő. A két eset szorosan összefügg.

jankuciak.jpg

Hosszú ideje hagyomány, hogy összegyűlnek a Győrben és környékén dolgozó újságírók, hogy március 15., a Magyar Sajtó Napja alkalmából megünnepeljük a hőseinket, a céljainkat és egy kicsit egymást, önmagunkat is. Hogy vagyunk, tesszük, amit lehet, amit helyesnek tartunk. Különféle pártállású és pártoktól függetlenül tevékenykedni próbáló kollégák ilyenkor ténylegesen mindent félretesznek – az MTVA menedzsmentjének egyik korábbi képviselője szerint igazi ritkaság az országban ez a sokszínűségében is összetartó baráti közösség.

Ha távozik valaki lelki családunkból, őrá is ilyenkor emlékezünk – sajnos többször volt erre példa az elmúlt években. Ezúttal is főhajtással adóztunk egyik társunk emlékének, pedig nem tartozott közvetlenül közénk. Soha nem találkoztunk vele, halálával mégis mintha egy részt szakítottak volna ki a szívünkből. Itt élt a közelünkben, pár tucat kilométerre tőlünk. Az ünnepséget moderáló kommunikációs szakember a könnyeivel küszködve hívott arra, hogy némaságunkkal mondjuk ki: ilyen nem történhet meg.

A szlovák Ján Kuciak azért halt meg, mert az igazságot kereste. Menyasszonyával együtt azért végeztek vele, mert a munkáját végezte. Utolsó tényfeltáró cikke, amelyet korrupt vállalkozókról írt, halála után jelent meg.

Ján Kuciak nem egyszerűen áldozat, hanem hős. Ő a szabadság igazi harcosa. Az életét áldozta az igazságért. Ezt nyomatékosítja nem csupán az óriási felháborodás, ami meggyilkolását követte, hanem a szlovák kormány válsága, ami a miniszterelnök lemondásáig vezetett. Épp a sajtó ünnepnapján...

Amikor a fiammal arról beszélgettünk, milyen összefüggés van a szabadságharc és az ugyanazon a napon ünnepelt sajtó között, a 12 pontot hoztam példaként. Nem a tartalmát, hanem a létét. Ha nem tudták volna kinyomtatni azt a 12 pontot, vajon tudnánk-e róla ma, 170 évvel később, hogy mit foglaltak írásba a szabadság harcosai? Ez a lényegi üzenet.

Az, hogy egy fiatal újságíró és kedvese halála megrengette egy ország politikai hatalmát, nem csupán Dávid Góliát felett aratott győzelmét idézi emlékezetünkbe. Hanem azt is, hogy a szabadság harcosaival ma nem feltétlenül pódiumokon, mikrofonok előtt, kamerákba üzenve találkozhatunk. A túloldalon számosan vannak kevésbé látható, sokszor csupán egyetlen név, vagy monogram erejéig említett hősök, akik nem adják meg magukat a "mikrofonállvány" kategória mulandó sikerrel, akár gyors előreléptetéssel kecsegtető csábításának.

gi_intro.jpgKöszönjük, Ján, hogy életáldozatoddal felhívtad a figyelmünket erre a nagyszerű hivatásra, hogy rámutattál az igazi szabadság értékére! A hősünk vagy, a szabadság harcosa.

Gégény István

(Nyitókép forrása: infovilag.hu)

süti beállítások módosítása