"Projektmenedzser vagyok, aki egy szerzetes bőrébe bújt"
SZEMlélek 2018. március 17.

"Projektmenedzser vagyok, aki egy szerzetes bőrébe bújt"

Szinte minden feltételtől eltekintve választották meg a tihanyi bencés közösség új vezetőjét.

A 31 éves Mihályi Jeromos atya az apátság új elöljárója, ahogy arról korábban a SZEMlélek is hírt adott. Jeromos atyával készült interjút ajánljuk.

mihalyijeromos.jpg

A győri bencés gimnáziumban látott élő szerzetesi közösség hívta a papi pályára, ahogy ma a Tihanyban élő, egyre fiatalodó szerzetesi közösség is vonzó példaként szolgál a szerzetességet választóknak.

– Ha néhány fiatal belép egy szerzetesközösségbe, utána már a többiek is könnyebben jönnek. Most olyan szerencsések vagyunk, hogy nagyjából ötévente van egy ünnepélyes fogadalomtétel Tihanyban - nyilatkozta a Madinernek adott interjúban.

– Aki eljön hozzánk és jobban megismer minket, látja a pozitív közösségi példát. Azt látja, hogy a szerzetesek együtt étkeznek, imádkoznak, együtt vonulnak a kápolnába. Aki még inkább megismer minket, azt is látja, hogy ki merjük javítani egymást, korrekciót tudunk alkalmazni egymás irányába, a konfliktusokat is kezelni tudjuk. Erre a közösségi élményre, amit a szerzetesek életében láthatnak az emberek, nagy igény van ma is.
nevtelen.png

– Mit kell megosztani egy családban? Az érzéseinket. Merni kell őszintén beszélni egymással arról, mi fáj, mi zavar, mi a vágyam, mit szeretnék. Ha ez nincs meg a közösségben, akkor csak élünk egymás mellett. A megosztást meg kell tanulni, de ez nagyon nem könnyű, főleg bizalom kell hozzá. Fontos, hogy érdekeljen, mi történik a másikkal. A fiatalt érdekelje az idős, az öregebb testvért pedig érdekelje, hogy mi a helyzet a fiatallal.

A teljes interjú a mandiner.hu oldalán olvasható.

süti beállítások módosítása