Szex, tetoválás, meztelen igazság – ezekről beszélgetett a pápa fiatal felnőttekkel
SZEMlélek 2018. március 20.

Szex, tetoválás, meztelen igazság – ezekről beszélgetett a pápa fiatal felnőttekkel

Március második felében zajlik Rómában az idei katolikus Ifjúsági Szinódust előkészítő találkozó, ahol a jelek szerint nem nagyon akad tabutéma.

papasynod.jpg

Tavaly júliusban adtunk hírt róla, hogy 2018 októberében a 16-29 év közötti fiatalok hitéletére, lelki igényeire fókuszáló tanácskozást tartanak a Vatikánban. Ennek előkészítéseként közreadtak az interneten egy kérdőívet, ami novemberben már magyarul is elérhető volt.

A szinódus előkészítése a beküldési határidő lezárultával újabb szakaszhoz ért - most épp a világ minden tájáról a helyi püspöki karok által delegált résztvevők vesznek részt egy egyhetes rendezvényen Rómában. A tegnapi nyitóalkalom amolyan panaszfórumként határozta meg a fő kihívásokat, problémákat, amelyekkel a fiatalok pasztorációja terén az egyház szembesülhet. A CNS munkatársának beszámolója alapján a delegáltak eléggé őszintén belekérdeztek a rázós témákba, Ferenc pápa pedig meg sem próbálta elkendőzni, hogy valós drámák állnak egyes felvetések hátterében.

– Hogyan álljak hozzá a modern kulturális trendekhez, hol a határ jó és rossz között – érdeklődött egy ukrán szeminarista, a tetoválásokat hozva fel példaként, amelyek megannyi fiatal számára a szépség kifejezésének eszközei.

– Ne aggódjatok a tetoválások miatt – reagált Ferenc pápa, rámutatva, hogy évszázadokon át az eritreai keresztények és mások is viseltek tetoválást, éspedig a kereszt jelét. Óvott ugyanakkor a túlzásoktól az egyházfő, viszont egy fiatal tetoválásai felőli érdeklődés szerinte értékes kezdeményező mozzanata lehet egy mély párbeszédnek értékekről, hovatartozásról.

Egy fiatal nigériai, akit Olaszországban prostitúcióra kényszerítettek, de sikerült kimenteni ebből a helyzetből, arról érdeklődött, miként lehetne növelni a társadalmi tudatosságot az emberkereskedelem témájában, s miként mozdulhatna el a még mindig túlzottan soviniszta álláspontról az egyház a nők és férfiak ugyanolyan megbecsülése felé.

A pápa válaszában rámutatott: miután az olaszok többsége katolikus, a prostitúció szolgáltatásait Itáliában igénybe vevők mintegy 90 százaléka valószínűleg meg van keresztelve. – Hatalmas probléma a prostitúció – nyomatékosította. Szerinte széles körben elterjedt vélekedés, hogy a nőket "használni kell", s arra kérte a fiatalokat, hogy harcoljanak az ilyen szellemiség ellen. – Ne keverjük a fogalmakat: aki prostituálthoz jár, nem szeretetből cselekszik, hanem bűnöző!

Franciaország képviseletében egy olyan fiatalember szólalt meg, aki nincs megkeresztelve, de tele van kérdésekkel Isten kapcsán. Nem biztos benne, hogy a számára túl nagynak tűnő katolikus egyház intézményéhez fordulna segítségért, a függetlenségét sem szeretné feladni. – De hol is kezdhetném – kérdezte.

– Már el is kezdted – dobta vissza a labdát Ferenc pápa (aki többnyire olaszul beszélt, de itt pár szó erejéig franciára váltott). Szerinte veszélyes lenne nem hagyni, hogy felszínre jöjjenek a fontos kérdések. Úgy látja: a fiataloknak elég bátornak kellene lenniük ahhoz, hogy bevallják maguknak a "meztelen igazságot" a reményeikkel, gyengeségeikkel kapcsolatban. Jó lenne, ha találnának egy bölcs személyt, aki kellően türelmes, nem ijed meg semmitől, így őszintén át tudnák vele beszélni a kérdéseiket.

Egy káld katolikus ifjú hölgy, aki iraki szülők gyermekeként Ausztráliában él, a fiatalok önazonosságáról beszélt. Szerinte sokan nem találják az útjukat, miközben folyton a világhálón lógnak, ugyanakkor valamiért nem érzik az egyházhoz tartozónak magukat.

– A fiatalok sokszor nem érzik, hogy helyük lenne az egyházban. Pedig szükségük lenne egy helyre, ahol otthon érezhetik magukat, ahol szeretve vannak – hangosította fel a hiányjelet Angela Markas. Úgy látja, a katolikus vezetők hajlamosak elkerülni az olyan témákról való párbeszédet, mint a szexualitás, az azonos neműek házassága, vagy éppen a nők szerepe az egyházban.

Az amerikai egyház küldötte megerősítette, hogy számos fiatal úgy gondolja, az egyház nem releváns számára. Viszont ezek az emberek továbbra is keresők, az egyház tagjai pedig elindulhatnának feléjük, Krisztust közvetítve válaszként a fiatalok kérdéseire.

Magyar résztvevők is jelen vannak az eseményen. Kérdéseinket elküldtük egyiküknek – amennyiben kapunk válaszokat, közzétesszük azokat a SZEMléleken. Apró érdekesség, hogy a cikk nyitóképén Ferenc pápa egy olyan sor közepén foglal helyet, ahol tőle néhány székkel jobbra és balra is magyar személyek ülnek.

(Forrás: americamagazine.org, Fotó: a Vatican News Facebook oldala)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása