A keresztényeken csattanhat a muszlimellenesség
SZEMlélek 2018. március 22.

A keresztényeken csattanhat a muszlimellenesség

A svéd kormánypárt szerint az iskolákban nincs helye a vallásnak, így 11 muszlim iskolával együtt 59 keresztény iskolára is lakat kerülhet.

schools.png

A társadalmi szegregáció elkerülése, valamint az integráció elősegítése érdekében bezáratná a svéd Szociáldemokrata Párt az egyházi fenntartású iskolákat, olvasható az mno.hu oldalán. A kommunista Baloldali Párt és a Liberálisok által is támogatott kezdeményezést a Svédországban működő 11 muszlim iskola ellen hozná meg a kormány. Ám döntése 59 keresztény iskola bezárását is eredményezné.

Nevelési kérdésekben csak tanárok, nem pedig papok és imámok döntsenek, ez a svéd oktatási miniszter álláspontja.

Az egyházi iskolák körüli vita egy tavaly áprilisban bemutatott dokumentumfilm kapcsán robbant ki, amelyben egy muszlim intézmény diákjai nemek szerint külön buszon utaztak. A svéd kormányfő ezt élesen elítélte, mondván, Svédország tiltja a nemek szerinti megkülönböztetést, s véleményét széles körben üdvözölték.

Egyes katolikus iskolák fenntartói, támogatói akár közös összefogással perre is vinnék az ügyet, hiszen az európai emberi jogi konvenció védi a vallásszabadságot, a lelkiismereti szabadságot, így a szabad iskolaválasztás jogát, véleményük szerint.

- Már előzőleg is volt példa rá, hogy a katolikus általános iskola és más, közösségi fenntartású oktatási intézmény életét forrásmegvonással próbálták megnehezíteni, de most, még ha nem is sikerül a kormánypárt akciója, a negatív kampány óriási károkat okoz az ilyen iskolák társadalmi megítélésében - olvasható egy göteborgi katolikus iskola igazgatójának közleményében, akik számos menedékkérő család gyerekét is befogadták, az iskola falain belül hetven náció 49 nyelvén beszélnek a diákok.

A vallási iskolák korlátozása nem egyedülálló Európában. Nagy-Britanniában csak akkor nyílhat újabb katolikus, evangélikus vagy muszlim iskola, ha az oda járó vallásos diákok számának aránya nem lépi túl az 50%-ot. A szabályozás a katolikus egyház számára konkrétan azt jelenti, hogy nem indíthat iskolát, mert a kánonjog tiltja, hogy bárkit, aki katolikus hitére hivatkozik, eltanácsoljanak az iskolából, vagyis ne vegyék fel oda. Theres May államfő ígéretei ellenére ezen hivatalba lépése óta sem változtatott.

(mno.hu)

süti beállítások módosítása