A keresztényeken csattanhat a muszlimellenesség
SZEMlélek 2018. március 22.

A keresztényeken csattanhat a muszlimellenesség

A svéd kormánypárt szerint az iskolákban nincs helye a vallásnak, így 11 muszlim iskolával együtt 59 keresztény iskolára is lakat kerülhet.

schools.png

A társadalmi szegregáció elkerülése, valamint az integráció elősegítése érdekében bezáratná a svéd Szociáldemokrata Párt az egyházi fenntartású iskolákat, olvasható az mno.hu oldalán. A kommunista Baloldali Párt és a Liberálisok által is támogatott kezdeményezést a Svédországban működő 11 muszlim iskola ellen hozná meg a kormány. Ám döntése 59 keresztény iskola bezárását is eredményezné.

Nevelési kérdésekben csak tanárok, nem pedig papok és imámok döntsenek, ez a svéd oktatási miniszter álláspontja.

Az egyházi iskolák körüli vita egy tavaly áprilisban bemutatott dokumentumfilm kapcsán robbant ki, amelyben egy muszlim intézmény diákjai nemek szerint külön buszon utaztak. A svéd kormányfő ezt élesen elítélte, mondván, Svédország tiltja a nemek szerinti megkülönböztetést, s véleményét széles körben üdvözölték.

Egyes katolikus iskolák fenntartói, támogatói akár közös összefogással perre is vinnék az ügyet, hiszen az európai emberi jogi konvenció védi a vallásszabadságot, a lelkiismereti szabadságot, így a szabad iskolaválasztás jogát, véleményük szerint.

- Már előzőleg is volt példa rá, hogy a katolikus általános iskola és más, közösségi fenntartású oktatási intézmény életét forrásmegvonással próbálták megnehezíteni, de most, még ha nem is sikerül a kormánypárt akciója, a negatív kampány óriási károkat okoz az ilyen iskolák társadalmi megítélésében - olvasható egy göteborgi katolikus iskola igazgatójának közleményében, akik számos menedékkérő család gyerekét is befogadták, az iskola falain belül hetven náció 49 nyelvén beszélnek a diákok.

A vallási iskolák korlátozása nem egyedülálló Európában. Nagy-Britanniában csak akkor nyílhat újabb katolikus, evangélikus vagy muszlim iskola, ha az oda járó vallásos diákok számának aránya nem lépi túl az 50%-ot. A szabályozás a katolikus egyház számára konkrétan azt jelenti, hogy nem indíthat iskolát, mert a kánonjog tiltja, hogy bárkit, aki katolikus hitére hivatkozik, eltanácsoljanak az iskolából, vagyis ne vegyék fel oda. Theres May államfő ígéretei ellenére ezen hivatalba lépése óta sem változtatott.

(mno.hu)