Gimnáziumként születik újjá a tatabányai bányakórház
SZEMlélek 2018. március 27.

Gimnáziumként születik újjá a tatabányai bányakórház

Az 1900-ban épített középület három évtizede üresen áll, de nem sokáig marad kihalt állapotban a helyszín.

banya1.jpg

A Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat által bő egy évszázada épített létesítményt korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, eközben az épület teljesen leromlott, jelenlegi állapotában jelentős felújításra szorul. Az úgynevezett Modern Városok Program keretében a magyar kormány 3,5 milliárd forintot biztosít a fejlesztéshez, amely nem egyszerűen renoválást, állagmegóvást jelent, hanem egy gimnázium kialakítását. Az épületet a kormány 2016 őszén a Magyar Katolikus Egyháznak ajándékozta, így immár a Székesfehérvári Egyházmegye a tulajdonos.

banya5.jpg

banya3.jpg

banya2.jpg

Dózsa István püspöki vagyonkezelő a látványtervek bemutatásakor hangsúlyozta: a felújítási koncepció törekszik arra, hogy külső megjelenésében, eredeti állapotába állítsa vissza az épületet. A tornaterem és a hozzá kapcsolódó épületrészek úgy kerülnek kialakításra, hogy azok mellett a főépület marad a meghatározó, hangsúlyos elem.

banya4.jpg

A jóváhagyott bontási tervek alapján a főépületen kívül két épület marad meg, melyek későbbi fejlesztési lehetőséget rejtenek magukban: a rendelőintézet és a belgyógyászati pavilon épülete. A bontási munkálatokat május és augusztus között végzik el. A teljes felújítás várható befejezési ideje 2020 februárja.

A nyolc és négy évfolyamos képzést biztosító katolikus gimnázium a Szent Margit Általános Iskolával közös igazgatás keretében működik majd. Az oktatás két osztállyal indul el a 2019/20-as tanévben. A képzés fő iránya az idegen nyelvek emelt óraszámban történő tanítása lesz. A leendő gimnázium tehát 2019 őszén egy ötödik és egy kilencedik osztályt fogadhat majd, onnantól az iskola felmenő rendszerben, nyolc év alatt éri el teljes létszámát.

(Forrás és fotók: a Székesfehérvári Egyházmegye honlapja)

süti beállítások módosítása