Egy kendővel és egy tál vízzel meg lehetne szüntetni a háborúk többségét
SZEMlélek 2018. március 29.

Egy kendővel és egy tál vízzel meg lehetne szüntetni a háborúk többségét

Feltéve, ha azt teszik velük a megfelelő személyek, amit a világ leghíresebb embere cselekedett.

talkendo2.jpg

A címbeli kijelentés Ferenc pápától származik, aki 2018. március 29-én egy római börtönben mutatta be a nagycsütörtöki szentmisét, amelynek keretében 12 elítélt lábát mosta meg. Ezzel felelevenítette az utolsó vacsora azon jelenetét, amikor Jézus, a "Mester", Isten Fia mosta meg tanítványai, egyszerű emberek lábát.

Az egyházfő úgy fogalmazott a Regina Coeli nevű fegyintézetben: "aki vezet, annak szolgálnia kell másokat".

Ferenc emlékeztette a börtön lakóit: Jézus idejében az utak koszosak voltak, így a szolgák dolga volt, hogy az érkezők lábát megmossák. A lábmosás "a szolgák feladata volt, ugyanakkor szolgálatot is jelentett. Jézus ezzel a lábmosással példát akart adni nekünk arra, hogy miként kell egymást szolgálnunk".

– Gondoljunk csak bele! Ha megannyi király, uralkodó, államfő megértve Jézus útmutatását parancsolgatás, kegyetlenség helyett így viselkedett volna, mennyi háborút el lehetett volna kerülni – mutatott rá a pápa.

– Számos ember nem szolgáló módon él közöttünk, helyette gyűlölködnek, ellenségesek. Feléjük még inkább szolgáló hozzáállással kell fordulnunk. Vannak szenvedő emberek, akiket kirekesztett a társadalom, akár csak egy időszakra. Jézus odamegy hozzájuk és azt mondja nekik: fontosak vagytok számomra. Jézus eljön, hogy szolgáljon nekünk – mondta Ferenc. Erős párhuzamot is vont: Jézus nem olyan, mint Poncius Pilátus, nem a kezét mossa, hanem az életét kockáztatja értünk.

Érdekesség, hogy e szavak elhangzásának helyszíne eredetileg kármelita kolostor volt, a fasiszta elnyomás idején politikai foglyok éltek a falai között. Napjainkban 900 elítélt lakik a börtönné alakított épületben.

bortonpapa23janos.jpg

Ráadásul ez az első olyan fegyintézet, amelyet a modern korban meglátogatott a pápa. Pár hónappal megválasztását követően ide vezetett egyik első útja Szent XXIII. Jánosnak 1958-ban (ez látható a fenti képen). Azóta 1964-ben VI. Pál és 2000-ben Szent II. János Pál is járt ugyanitt.

(Forrás: cruxnow.com, képek: realmomentum.org, cuxnow.com)

süti beállítások módosítása