A Csend lett a legjobb dal a keresztény zene ünnepén
SZEMlélek 2018. március 30.

A Csend lett a legjobb dal a keresztény zene ünnepén

Nagyszabású gála keretében immáron második alkalommal adták át a Szikra-díjat, amely a keresztény zene legjobbjait jutalmazza.

szikra04.jpg

A kereszténységnek számos probléma mellett a nem keresztény emberek előítéleteivel is meg kell küzdenie. Ezek ellen nyilván úgy lehet küzdeni, ha leromboljuk őket. Keresztény zene – mint műfaj – hallatán sokakban ébred a meg nem gondolt gondolat: nyilván zsoltárokat énekelnek révületben. A jelölt dalok és muzsikusok, a díjazottak és a gála zenei fellépői is egyértelműen mutatják, hogy a keresztény zene nem zenei műfaj, másképpen fogalmazva: bármilyen műfajú zene lehet keresztény zene.

Alkotás ugyanis kétféleképpen készülhet: kimódoltan, megfelelve egyfajta elvárásnak, célnak, valamilyen közönségigénynek; avagy belülről, lélekből építkezve. Ha ez a lelkület keresztényi elveken alapszik, máris keresztény művészetről, jelen esetben keresztény zenéről beszélhetünk. Magyarán a lelkiség a fontos, nem a zenei műfaj. Minden keresztény lelkületű zenei alkotás és alkotó nevezhetett a díjra.

szikra02.jpg

A jelöltek és maga a díjátadó gála is számos zenei műfajt képviseltek. A sokszínűséget már a zsűri összetétele is garantálta. A zsűri elnöke: Horváth Gergely rádiós műsorvezető, író volt, a tagok között pedig ott találtuk Mező Misit, a Magna Cum Laude zenekar frontemberét, ifj. Balogh Ferenc zeneszerzőt, producert, Gável Gellért énekest, dalszerzőt, Szendrei-Karper László díjas gitárművészt, Madarász Istit, a neves filmrendezőt, valamint Bolyki György zenészt, producert. Ő néhány napja nagyinterjút is adott a SZEMléleknek a Szikra-díj küldetéséről és a keresztény zenéről.

szikra03.jpg

Pont az előítéletek miatt nagyon jó ötlet volt, hogy a gálán fellépő keresztény zenészek meghívtak a produkcióikba olyan művészeket, akik hitbéli hovatartozása nem hangsúlyos. A Peet Projekt Szolnoki Péterrel, a Bon-Bon énekesével muzsikált együtt. A Bolyki Brothers Tóth Verát hívta meg. A Gyárfás-Premecz Projekt Elek István szaxofonossal játszott kiváló jazzt. Az első díjátadón legjobb együttes díjat kapó Keresztkérdés Lócival színesítette a produkcióját. A sort Pajor Tamás és az Ámen zárta.

szikra05.jpg

És akkor lássuk, kik nyerték 2018-ban a Szikra-díjakat!

Legjobb dalszöveg: Cserpes Abigél Sára – Gyógyító léptek

Legjobb dicsőítő dal: Unless, Dobner Illés, Czibulya Ádám – Nem változol

Legjobb dal: Durkó Heléna, Ferencz Péter – Csend

Legjobb előadás: Pünkösdi Zenei Misszió – Te vagy az élet

Legjobb videoklip: Petrőcz Rafael Mikes (Tibes) – Alvajárók ébredése

Életműdíj: Pajor Tamás

Közönségdíj: Herold Péter – Love of God

szikra01.jpg

A díjakat Simon András grafikusművész tervezte és Németh Zoltán faműves, fafaragó művész készítette. A gála Gyárfás István vezetésével egy nagy közös örömzenéléssel, dicsőítő énekekkel zárult.

Gundel Takács Gábor

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása