Új magyar püspököt nevezett ki Ferenc pápa
SZEMlélek 2018. április 07.

Új magyar püspököt nevezett ki Ferenc pápa

Míg a közélet mindenféle terepén zajlik a választási kampány véghajrája, új főpásztor kinevezéséről döntött április 7-én a katolikus egyházfő.

szocska.jpg

Várt meglepetés – ez a kifejezés illik leginkább Ferenc pápa döntésére, aki azt a Szocska A. Ábel OSBM bazilita szerzetest nevezte ki a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökévé, aki eddig apostoli kormányzóként irányította a fiatal részegyházat.

A katolikus egyház legújabban kinevezett magyar püspöke a kárpátaljai Nagyszőlősön született, 2008-ban a Nagy Szent Bazil Rend magyarországi tartományának bazilita szerzetesei tartományfőnökükké választották. Néhány hónapot az Amerikai Egyesült Államokban töltött, előtte cigánypasztorációval foglalkozott a Kántorjánosi Görögkatolikus Cigány egyházközségben.

2015. október 31-én Ferenc pápa a Nyíregyházi Egyházmegye „sede vacante” apostoli adminisztrátorává, 2018, április 7-én pedig püspökévé nevezte ki. A püspökké szentelés időpontja egyelőre nem ismert.

2018 várhatóan a püspöki kinevezések éve lehet hazánkban, hiszen két főpásztor is eléri idén a nyugdíjazási kérelem beadásának életkorát.

(Forrás és fotó: nyirgorkat.hu)

süti beállítások módosítása