Ez a tuti recept a szentté váláshoz
SZEMlélek 2018. április 11.

Ez a tuti recept a szentté váláshoz

Előre szólunk: nemcsak az imádságon múlik az életszentség.  A szükséget szenvedők szolgálata és az önuralom is ugyanúgy fontos!

modernsaints_feeldesain_07.jpg

- Nem az életszentség felett szóló értekezésnek szántam, hanem egy ismételt meghívásnak, a mindennapjainkhoz illeszkedő gyakorlati módon, minden kockázatával, kihívásával és lehetőségével együtt - mondta Ferenc pápa a hétfőn megjelentett Gaudete et exsultate kezdetű apostoli buzdításáról, amelyben konkrét példákon keresztül mutatja be az utat, amely az életszentséghez visz.

modernsaints_feeldesain_03.jpg

Vegyünk egy példát: egy nő elmegy vásárolni, találkozik a szomszédjával és beszélgetni kezdenek, sőt, pletykálkodni. De ez a hölgy azt mondja magában: « nem, nem fogok senkiről sem rosszat szólni ». Ez egy lépés az életszentség felé! Majd hazatér és az egyik gyermeke szeretne vele beszélgetni a reményeiről és az álmairól, és még akkor is, ha nagyon fáradt, leül és türelemmel és szeretettel végighallgatja őt. Ez egy újabb erőfeszítés, ami az életszentséget az életébe hozza! Napokkal később igen nagy aggodalom lesz úrrá rajta, de felidézi magában Szűz Mária szeretetét, és a rózsafüzérrel imádkozik, valódi hittel. Újabb útja az életszentségnek. Később, amikor az utcán sétál, egy szegény ember mellett halad el, megáll és szól néhány kedves szót hozzá. Újabb lépést tesz ezzel a szentség felé.

Legfrissebb, szám szerint ötödik buzdításában Ferenc pápa bírálja azokat a keresztényeket, akik mások rovására csak egy adott problémára fókuszálnak, úgy mint az abortusz.

- Bár az abortusz ellenpontjaként - teszi hozzá a Szentatya -, egyértelműnek, határozottnak és szenvedélyesnek kell lennünk, hiszen a tét az emberi élet méltósága, ami minden esetben szent. Legyen szó akár a szegénységben élők életéről, azokéról, akik már világra jöttek, a koldusokéról, a magukra hagyottakéról vagy azok életéről, akiket a kizsákmányoltak.

modernsaints_feeldesain_08.jpg

A buzdítás utolsó fejezetében többször említi a sátánt Ferenc pápa és éberségre int mindenkit.

- Nem szabad azt gondolnunk róla, hogy csak egy mítosz, egy jelkép, egy szófordulat, hogy csupán egy képzet. Ez a hiba azt okozná, hogy leengednénk a védőpajzsainkat, figyelmetlenségünk fokozódna és még sebezhetőbbé válnánk. A Gonosznak nem kell megszállnia minket. Gyűlölettel, az elhagyatottság érzésével, bujasággal és irigységgel mérgez bennünket. Ha leengedjük a védőpajzsunkat, előnyhöz juttatjuk, hogy lerombolhassa az életünket, a családunkat és a közösségeinket.

(catholicherald.co.uk)

(illusztráció:feeldesain.com)

süti beállítások módosítása