Széles margó Istennek, avagy vállalkozás keresztény módra
SZEMlélek 2018. április 14.

Széles margó Istennek, avagy vállalkozás keresztény módra

Nemrég még a keresztény zenei elismerésről, a Szikra-díjról számolhattam be, a minap pedig már a II. Országos Keresztény Vállalkozói Konferencián vettem részt.

kon0.jpg

Gyorsan változó, olykor nehezen értelmezhető életünkben az erkölcs, a szilárd értékrend adhat iránymutatást. Ez az értékrend, jelen esetben a kereszténység, minden tevékenységünket át kell hogy hassa. Nem attól lesz a zene keresztény, mert a műfaj az, és nem attól keresztény egy vállalkozás, mert kegytárgyakat állít elő. Bármi legyen is a tevékenység, a lelkiség, az erkölcs teszi kereszténnyé. Épp ezért a Keresztény Vállalkozói Konferencián sem elsősorban gazdasági, vagy vállalatirányítási kérdések kerültek szóba.

A nyitóelőadást prof. Kásler Miklós egyetemi tanár, az Onkológiai Intézet Főigazgatója tartotta hitről és tudományról. Rövid előadásában azt támasztotta alá, hogy a hit az élet minden területén támasz és megkerülhetetlen. Newton még maga is hívő, Biblia olvasó ember volt. A tudomány fejlődésével azonban egyre több tudós fordult el az Úrtól egy materiális világkép felé. Ám az elmúlt 100 évben, a tudomány fejlődésével, az egyre mélyebb és részletesebb tudással egyre több tudós jutott arra a következtetésre, hogy túl sok minden van, ami tudományos módszerekkel nem megmagyarázható, van egy törvényekkel nem leírható összetartó erő. Érdekes és tovább gondolandó megállapítása volt a professzor úrnak, hogy a Tízparancsolat a legjobb népegészségügyi program.

Varró Szilvia és Simándi Szelim az Aeffect Communications and Consulting képviseletében a cég működéséről szóltak, amelynek része, hogy új utakat keresnek az egyházi kommunikációban. Konkrét példaként bemutatták, hogy hogyan dolgoztak, és milyen tapasztalatokat szereztek, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor Facebook kampánya és az oldal működtetése során.

Incze Nikoletta a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja képviseletében az iszlámról, az iszlámot tanulmányozó módszereikről és az iszlám rohamos terjedésének okairól beszélt. Megállapítása szerint Franciaországot már csak 15 év választja el attól, hogy visszafordíthatatlanná váljon az országban az iszlám elterjedése. A témával hamarosan részletesen is foglalkozunk a SZEMléleken.

Deák Ferenc István, a Grantis Zrt. pénzügyi vállalkozás alapító tulajdonosa, etikus pénzügyi tanácsadó a saját élettörténetét mesélte el. Sikertelen vállalkozóként emberileg is egyre mélyebbre süllyedt, pótszerekhez fordult, kórházi segítségre szorult. 8 éve fordult Jézus Krisztushoz, megváltozott az élete, de nem csak az életébe, a vállalkozásába is meghívta, beengedte Jézust. Mára sikeres vállalkozó és boldog ember. Arról tett bizonyságot, hogy létezik pénzügyi tanácsadás istent szolgálva.

Martí Zoltán, a 777 főszerkesztője az oldal születéséről, munkájáról mesélt. Előadása címe: A hit nem magánügy. Egy keresztény honlap nem csak a keresztény témáktól az, hanem attól a hangtól is, amivel megszólítja az olvasókat. A keresztény közösséget pedig nem csak a templomban lehet és kell megszólítani.

Dr. Szalai András teológus, valláskutató, az Apológia Központ igazgatója a vallások egymáshoz való viszonyáról beszélt. Mik a közös pontok és mik az alapvető különbségek? Vajon különféle utakon ugyanarra a ”hegycsúcsra” érünk fel? Különféle neveken tényleg ugyanarról az istenről beszélünk? Konfliktust szül, ha vallásainkat egymásra akarjuk erőltetni, ugyanakkor létezhetnek szintetizálható vallási elemek.

Hodász András katolikus pap, vlogger. Isten a pénztárcámban című előadása lényege, hogy Isten az életünk minden egyes szegmensében ott van, ott kell hogy legyen. Amit Isten ad, az nem a miénk, azt ránk bízta csak. Ennek a tudatában kell intéznünk még a pénzügyeinket is, akár magánemberként, akár vállalkozóként.

konf1.jpg

Pál Feri atya 60 perces előadást tartott nagy átéléssel és némi színpadi játékkal kiegészítve. Fordulat a változás kulcsa című előadásában arról beszélt, hogy a változás elengedhetetlen az életben, sőt szükséges. A változásnak azonban nem csak hozadéka van, veszteséggel is járhat, amit jól kell feldolgozni. A megváltozott helyzethez a gondolkozásnak is meg kell változnia. Ráadásul többféle módon is lehet gondolkozni.

Böjte Csaba testvér a Nagyszalontai Béke Királynő gyermekotthon hét lakójával érkezett, akik kis előadással lepték meg a közönséget. Csaba testvér családról, szeretetről, érzelmekről mesélt sok-sok saját élménnyel színesítve, amelyeket a gyerekek nevelése során élt át. Sőt azt is elmesélte, hogy bár soha nem hitte volna, egy alkalommal románul imádkozott román rohamrendőrökkel együtt azért, hogy egyszer a székely zászló is ott lengjen a bukaresti parlamenten.

kon2.jpg

Ganyi Károly súlyos testi fogyatékossággal él születése óta, 34 éve. Nem képes az önellátásra, a konferenciára is a szülei hozták el, akik egyébiránt ezen a napon ünnepelték a 38. házassági évfordulójukat. Károly előadásában beszélt a saját sorsáról, arról, hogy webfejlesztőként dolgozik és arról, hogy saját alapítványt hozott létre rettegett és halálos betegséggel küzdő gyermekek megsegítésére. Történetéből mindannyian megértettük, hogy mi a valódi nehézség az életben.

A záróelőadást Eszter Elemér, a Portus Buda Group igazgatóságának elnöke tartotta. Keresztényként és vállalkozóként is megszólította a hallgatóságot. Arról beszélt, hogy hogyan lehet kockázati tőke befektetéssel mérhető társadalmi és környezeti hasznot elérni – Isten országát építeni.

A konferencia nagy érdeklődés mellett zajlott a Duna Palotában, hiszen minden jegy már elővételben elkelt, és nagy sikerrel zárult. A szervező Kreatív Kontroll Kft. stratégiai igazgatója, az esemény főszervezője, Sipos Zoltán elmondta, hogy ő maga 2008-ban talált rá a keresztény igazságra, azóta mindent ezen szűr át. Vállalkozóként is keresztényként gondolkozik. De azt tapasztalta, hogy erről sokan nem mernek beszélni, mégis, ha véletlenül kiderül, örömmel találnak egymásra. Ráadásul a közös értékrend a személyes érzelmeken túl bizalmat szül vállalkozó és vállalkozó, vállalkozó és ügyfél között is. Azért szervezte meg ősszel az első országos vállalkozói konferenciát, hogy elősegítse az egymásra találást, hogy erősítse a hitet. A siker arra bátorította, hogy másodszor is létrehozza az eseményt. A fent vázolt program és az egész esemény sikere pedig egyértelművé teszi, hogy igény van a folytatásra, legközelebb már egy nagyobb befogadóképességű helyen.

Végezetül pedig hadd zárjam a tudósítást egy Eszter Elemér előadásában hallott mondattal: Írjátok csak az élet lapjait, de hagyjatok jó széles margót az Istennek!

Gundel Takács Gábor

süti beállítások módosítása