Mi lenne, ha találkoznál az igazi Jézussal?
SZEMlélek 2018. április 18.

Mi lenne, ha találkoznál az igazi Jézussal?

Úgy tűnik, a BBC munkatársai is olvasnak SZEMléleket. :)

jezusraszta2.jpg

"Fizikai képében a Közel-Kelet napsütötte táján, hófehér európainak megmaradt, fazonra nyírt szakállú, égszínkék szemű Jézus a legelterjedtebb. Biztosan azért volt kék a szeme, mert az Égből jött, és ugye az is kék. Kinézete annyira fontos, mint sarujának márkajelzése. Persze hívők és hinni vágyók – ám ezen szándékukat nyíltan tagadók – szeretnek elveszni a részletekben. Ez azért is jó, mert addig nem kell az Egésszel foglalkozni."

Az idézet értékmagazinunk egyik szerzője, a drogosból lett postásból lett masszőrből lett gyermekvédelmi munkatárs és lelki író, Szőke Tibor 2016 nyarán megjelent, ide kattintva olvasható írásából való. A cikk címe ez volt: "Jézusom, hogy nézel ki?"

Épp ezt a témát dolgozta fel a brit BBCIII csatorna április 10-én közzétett videója. Az angol nyelvű filmecske egyik szereplője korunk embere, aki imádkozni készül egy templom hűvösén. Annyira hatékony ezen hozzáállása, hogy meg is jelenik előtte Jézus. Európai emberünk azonban elképed, mert ő fehér bőrű, kék szemű daliás Megváltóra gondolt fohásza közben, nem egy színes bőrű rasztára (ami ugyancsak nem túl reális beállítás, ám kellően meghökkentő, bizonnyal ez volt a cél). Jézusunk próbálja érzékeltetni, hogy ő voltaképpen a Közel-Keletről származik, a röpke dialógus végén pedig félve teszi hozzá, hogy vajon merje-e felemlegetni saját zsidó származását.

A videó nyilvánvalóan az előítéletekre kíván rámutatni, amelyek bizony felbukkannak keresztény, különösen "fehér keresztény" körökben is. A "famalam" kulcsszó, amelyet a készítők a jelenethez társítottak, az angol nyelvben szlengként arra utal, hogy "tesók" vagyunk: egy család tagjaiként összetartozunk.

süti beállítások módosítása