Menekülteket fogadott be a szombathelyi püspök
SZEMlélek 2018. április 20.

Menekülteket fogadott be a szombathelyi püspök

Székely János maga nyújtott tájékoztatást a kameruni és eritreai hölgyek, valamint egy pakisztáni család megsegítéséről.

szj1.jpg

A főpásztor a nyugat.hu portált részletesen tájékoztatta a befogadottak hátteréről. A teljes írás ide kattintva érhető el, a lényegi üzenetet alább szemléztük:

A Szombathelyi Egyházmegye segítséget nyújtott egy kameruni hölgynek, aki Budapesten tanult, majd ugyanitt talált munkát (vagyis munkavállalói vízummal tartózkodik Magyarországon). Amikor a hölgy áldott állapotba került, a kollégiumot, ahol lakott el kellett hagynia, és Budapesten sehogyan sem tudott albérletet találni, mindenütt elutasították. Amikor értesültünk erről, akkor ajánlottuk fel neki, hogy segítünk. Az igen kedves keresztény hölgy azóta itt Szombathelyen megszülte a kisfiát, nagyon hálás azért, hogy segítettünk.

Egyházmegyénk segít továbbá egy Eritreából való hölgyet, aki a Krisztusban való hite miatt kényszerült elmenekülni hazájából. Egy ideig az Esztergomi Roma Misszió házába fogadtuk be, most pedig itt Szombathelyen biztosítottunk számára szállást. A hölgy szeretne visszatérni Etiópiába, ahová időközben több családtagja át tudott szökni.

Végül befogadtunk egy nagyon szimpatikus, mosolygós pakisztáni családot (egy házaspárt két középiskolás korú gyermekkel). A család katolikus, az édesanya egy katolikus iskolában volt angol tanárnő. A plébános ajánlólevelet írt a családról, jól ismeri őket. Ez alapján a család vízumot kapott vagyis ők is teljesen legálisan tartózkodnak Magyarországon.

Hálásak vagyunk azért, hogy legalább egy kicsit segíthettünk abban, hogy egy kisgyermek békés körülmények között megszülethessen, egy édesanya visszatérhessen a szerettei körébe, egy család pedig új, szabadabb életet kezdhessen.

(Forrás és fotó: nyugat.hu)