Szabad lélek vagyok – egy off-road misszionárius története
SZEMlélek 2018. április 23.

Szabad lélek vagyok – egy off-road misszionárius története

Akár terepjáróval is lehet hirdetni Isten szeretetét, ha járatlan út vezet közelebb a szívekhez.

laza00.jpg

Boulder egy közel 100 ezer fős lakosú település az USA közepén. Különleges város, amolyan földi mennyország, s erről "papírja" is van. Mind aktív élet, mind elvonulás szempontjából a 10 legkedvezőbb amerikai helyszín között tartják számon, a CBS felmérése szerint ugyancsak a Top 10 tagja a legboldogabb városok ranglistáján. Ehhez a kedvező klíma és a természet közelsége mellett egy morális szempontból kevésbé pozitív tényező is hozzájárul. Egy igazán földies mennyországban ugyanis szabadságnak kell lennie, nem is kis mértékben. Boulder hozza is a kötelezőt. A helyi Colorado Egyetemen például évek óta megrendezik a "420 Fesztivált", aminek lényegi eleme, hogy délután 4:20-kor a résztvevők elszívnak némi marihuánát. Itt működik továbbá az USA egyik leginkább igénybe vett késői abortusz klinikája, népszerűek a new age irányzatai, a buddhista spiritualitás, a boszorkányság kultúrája és az említett drogozás.

Boulder kimondottan liberális hely, ahol az elkötelezett vallásosak aránya 17 százalék. A fennmaradó többségnek ugyanakkor szintén igénye van valami lelki kapaszkodóra, s ebbe a vákuumszerű közegben virágoznak a mindenféle "szabadságok".

Látszólag elveszett terep ez a földi hívságokra fókuszáló társadalmi adottság a lelkipásztorkodás számára. Hogyan beszéljen itt egy pap mennyről és pokolról, megváltásról és bűnről... A válasz Peter Mussett személyében érkezik, akiről aligha mondaná meg bárki, hogy pap, ha nem hordana papi civilt, miseruhát, reverendát.

laza1.jpg

Márpedig a 40 éves Peter atya nem mindig öltözik paposan, s ezt nagyon jó okkal teszi. Hamar az off-road szubkultúra ismert alakjává vált, miután ő maga is szívesen merészkedik terepjáróval – nem csupán képletesen – járatlan ösvényekre. A frizurája, szakálla miatt sokan hipszter papként tekintenek rá, ő viszont nem akar mindenáron különc lenni.

A lazaság, ami folyton árad belőle, nem felvett szerep, amolyan térítési célból megjátszott jófejkedés. Egyszerűen önmagát adja, s ahogy fogalmaz: "szabad lélek vagyok". Már a szemináriumban is azt hitték róla, Boulder-ből származik, annyira laza a stílusa.

Szándékosan öltözködik és viselkedik úgy, mint egy a városlakók közül, mert ezáltal válik megszólíthatóvá, az "élj úgy, hogy kérdezzenek róla" alapelv hű megvalósítójaként. – Melléd áll, hátba vág, nemsokára már együtt sportoltok – idézi egyik ismerőse, aki immár vele együtt végez missziós tevékenységet a helyi egyetemisták körében.

laza2.jpg

Peter Mussett ismerősei szerint lazaságával együtt is nagyon figyelmes, együttérző, Istennel való kapcsolata pedig nagyon mély, közvetlen. Igazi szabadon elkötelezett életet él, minden élethelyzetben önmagát adja. Missziós lelkületének egyik alapja, hogy nem ítélkezve, hanem a megértés szándékával közeledik a másként gondoldókhoz. Akik tömegesen akadnak szolgálati helyén.

Az amerikai katolikus lelkipásztor részletesebb története itt olvasható angol nyelven.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása