Szükségünk van apákra is – válasz Orbán Viktornak
SZEMlélek 2018. április 24.

Szükségünk van apákra is – válasz Orbán Viktornak

A kormányfő szerződést kötne a nőkkel, elősegítendő számukra a gyermekvállalást. Egy várandós anyuka reagált a fura felvetésre.

csalados.jpg

– Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a közösségnek is fontos ügy. A legszemélyesebb közügy. Meg kell hallgatni, meg kell érteni őket, és nem 4, hanem 30 évre megállapodást kötni a magyar jövőről, hogy a kormány részéről mit tudunk nekik nyújtani – így fogalmazott a miniszterelnök néhány napja egy rádiós műsorban.

Egy fiatal hölgy az alábbi gondolatokat fogalmazta meg, válaszként a politikus kezdeményezésére:

Először is azt szeretném kérni, ne tegye a felelősséget kizárólag rám és nőtársaimra a gyerekvállalást illetően, mert ez rendkívül szorongáskeltő! Akarjon megállapodni a magyar férfiakkal is! Ugyanis erős, szerepükben határozott és egy családot felvállaló magyar férfiak nélkül hiába vágyakozik egy nő gyermekáldásra, az egyik legalapvetőbb feltétel hiányzik hozzá. Nem lehet ez a szándék egyoldalú.

A népesedési tervek beteljesedéséhez először is kiegyensúlyozott kapcsolatokra van szükség, e feltétel központi kommunikációját is beleértve. Szükséges, hogy a főleg férfiak vezette magyar társadalomban és politikában meghallják és érvényesítsék a nők szempontjait is: a gyönyörű és csak a nők számára megadott hivatásnak nem a nők egyéni ambíciói ellenében, hanem ezekbe beépülve, ezek mellett kell érvényesülnie. Ez pedig nem lehetséges a férfi társadalom megértése nélkül.

Szükségünk van apákra is, akik szerepe nem merül ki a család anyagi eltartásában (sőt, ez nem is kizárólag az ő feladatuk) és akik nem gondolják, hogy a gyerekeik gondozása és nevelése kizárólag női feladat.

Nem ez az egyetlen reakció a segítőkész hölgyektől: Laborczi Dóra evangélikus teológa saját blogján két listát írt össze a témával kapcsolatban – a bejegyzés ide kattintva érhető el.

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása