Az igazi párbeszéd határátlépéssel kezdődik
SZEMlélek 2018. április 27.

Az igazi párbeszéd határátlépéssel kezdődik

Lehet nem szeretni a diplomácia, protokoll szimbólumoktól túlcsorduló világát, de néha egészen mély üzeneteket fedezhetünk fel a nyilvánosság előtt zajló látványos gesztusokat figyelve.

hatar.jpg

Amint megírtuk, április 27-én történelmi jelentőségű találkozó zajlik Észak-Korea és Dél-Korea vezető képviselője között. A politikai háttérről sokan sokat írtak már és fognak is írni, azonban maga a programot indító üdvözlés ugyancsak érdemes a kiemelt figyelemre.

A tervek szerint ugyanis 1953 óta első alkalommal lépett a déli ország földjére az északiak első embere – egy hónappal korábban északi területen tartották a két ország egyesülést elősegítő szervezete vezetőinek megbeszélését. Ez meg is történt, ám Kim Dzsongun a sokadik fényképkattanás, hosszúra nyúlt kézfogás után váratlan húzással élt. Szemmel láthatóan legalábbis nem számított rá a déli elnök, hogy ő bizony át fog lépni egy másik országba. Márpedig erre invitálta a diktatórikus vezető, s némi hezitálás után meg is történt a gyaníthatóan a forgatókönyvtől való eltérés.

Ebben az aprónak tűnő gesztusban pedig benne van az igazi párbeszéd lényege. Én belépek a te területedre, te kilépsz kicsit a saját világodból. Ettől még nem adjuk fel magunkat, de ténylegesen közeledünk.

Érdemes meg is nézni a jelenetet – jogos és érthető, nem csupán udvariassági gesztus a taps a "közjáték" végén!

A CNN és az Index jóvoltából az sem titok, miről beszélgettek a felek ebben a történelmi pillanatban:

Kim: Örülök, hogy találkoztunk. Nagyon örülök.

Mun: Felmerült valami nehézség az ideúton?

Kim: A legkevésbé sem.

Mun: Örömömre szolgál, hogy találkozhattunk.

Kim: Kétségtelen, annyira izgatott vagyok ezen a történelmi helyszínen tartott találkozó miatt. És nagyon megindító, hogy idáig eljött, és fogad a katonai demarkációs vonalnál Panmindzsonban.

Mun: Az ön merész és bátor döntése tette lehetővé, hogy eddig eljuthassunk.

Kim: Nem, nem, egyáltalán nem.

Mun: Történelmi pillanatot hoztunk össze.

Kim: Nagyon örülök a találkozásnak.

Mun: Kérem, parancsoljon erre az oldalra. Ön átjött a déli oldalra, mikor volna nekem módom átmenni északra?

Kim: Talán épp ez volna a megfelelő alkalom arra, hogy Észak-Korea területére lépjen.

(Kép forrása: AFP via Index)