"Migráns DNS-em van. És biztos vagyok benne, hogy neked is!"
SZEMlélek 2018. május 07.

"Migráns DNS-em van. És biztos vagyok benne, hogy neked is!"

Május 3-án vallásközi találkozót tartottak az ENSZ-ben, ahol a migráció, a menekültek befogadásának témáit járták körül.

20180504t1226-0165-cns-un-panel-refugees.jpg

- A hitközösségek úgy gondoskodnak a menekültekről, ahogy a kormányok nem képesek - mondta Luis Antonio Tagle bíboros, Manila érseke, a Nemzetközi Karitász elnöke.

Megfigyeltem, hogy egyesek, akik félnek a migránsoktól, a menekültektől, szinte sosem találkoztak velük, nincs személyes kapcsolatuk eggyel sem. Nem is ismerik azokat, akiktől félnek. Találkozva velük, megérintve a sebeiket, meghallgatva a történeteiket és az álmaikat, megtalálhatjuk magunkat bennük. Ők nem idegenek. Egy lehetnék közülük én is, vagy a szüleim, a testvérein, a barátaim.

Tagle érsek kínai nagyapjáról is megemlékezett, aki migránsként érkezett a Fülöp-szigetekre gyermekkorában:

- Migráns DNS-em van. És biztos vagyok benne, hogy neked is van! - tette hozzá.

Találkozón felszólalt David Rosen rabbi, az Amerikai Zsidó Bizottság igazgatója, Mohammed Abu Zaid, a szunnita családi törvényszék főbírója Libanonból, Gijun Sugitani a Tendai buddhista közösség legfőbb tanácsadója, egy japáni szervezet, Vallások a Békéért elnöke, valamint az Anglikán Szövetség ügyvezető igazgatója, Rachel Carnegie tisztelendő asszony.

- A hit alapú szervezetek biztosítják az azonnali, hosszútávú befogadásra és szállásadásra képes infrastruktúra nagy részét, védelmezik a menekültek jogait és méltóságát, függetlenül a jogi státuszuktól. E szervezeteks segítik őket, hogy az oktatás, a szakmai és társadalmi befogadás által képesek legyenek kiteljesedni, így gazdagítva az őket befogadó társadalmakat a tudás és tapasztalatcseréknek köszönhetően - mondta az ENSZ Szentszék által delegált állandó megfigyelője, Bernardito Auza érsek.

(http://cbcpnews.net)

süti beállítások módosítása