Egy holland fiú takarítja el az óceáni szemétszigetet
SZEMlélek 2018. május 17.

Egy holland fiú takarítja el az óceáni szemétszigetet

Idén elkezdik felszámolni a globális társadalom úszó szégyenfoltjait, egy tinédzser tervei alapján.

ocean.jpg

Ma már – még csak – 23 éves Boyan Slat, akinek 16 évesen lett elege abból, hogy a nagyvilág udvariasan kerülgeti a környezetkárosítás egyik égbe kiáltó lenyomatát, az emberek által (el)használt műanyag tárgyakból képződött tengeri szennyeződések jelenségét.

A témáról egy éve tett közzé publicisztikát a SZEMléleken Gundel Takács Gábor – noha ő egy valós sziget teleszemetelődését vette alapul –, jelezve, hogy nem mutogathatunk másokra, mind felelősek vagyunk ezért a botrányért. Fotóválogatással is érzékeltettük, mennyire látványos méreteket öltött a szemétség.

Mostanáig mégsem történt látványos előrelépés a helyzet megoldása irányába. Itt van azonban egy fiatalember, aki egy görögországi búvárkodás hatására döntötte el – amikor több szeméttel találkozott, mint hallal –, hogy márpedig ő igenis tenni fog valamit.

ocean01.jpg

A témához kapcsolód tudományos projektek sokaságában vett részt, majd az egyetemet is otthagyta fél év után, hogy ,egalapítsa a The Ocean Cleanup kezdeményezést, saját megtakarított 300 eurójából.

Előadásokat tartott, közösségi finanszírozást indított, s a történet nem csupán egy 528 oldalas megvalósíthatósági tanulmányt eredményezett, amelynek megalkotásába a tudományos élet 100 szakértője kapcsolódott be, hanem bő 2 millió dollárt is sikerült összegyűjteni a nagy álom kivitelezésére.

Miután idén márciusban A Nature magazinban publikálták az általuk felmért 80 millió kilogrammnyi műanyaghulladékra vonatkozó adatokat, 2018 júliusában várhatóan megkezdődhet maga a különleges szerkezet általi nagy takarítás is.

Akit bővebben érdekel a fiatalember története, ezen az angol nyelvű honlapon ismerkedhet meg alaposabban a kezdeményezéssel, ide kattintva pedig magyarul olvasható bővebb információ a világ legnagyobb szemétgyűjtő akciójáról.

(Forrás: 444.hu)

süti beállítások módosítása