Bajban van a katolikus egyház?
SZEMlélek 2018. május 24.

Bajban van a katolikus egyház?

– Nem ostorozni akarlak benneteket, csak megosztom veletek három aggodalmamat – fogalmazott szókimondóan Ferenc pápa több száz olasz püspök jelenlétében.

papa3gond.jpg

Május 21-én kezdődött a Vatikánban az Olasz Püspöki Konferencia közgyűlése, amelynek kezdetén az egyházfő rövid üzenettel állt az apostolutódok elé.

A három gondolat a papi hivatások válságát, a fényűző egyházi életmódot és az egyházmegyék működőképességét érintette. Noha ezen utalások az olasz katolikus egyházra vonatkozóan nyertek megfogalmazást, a világ – különösen Európa – számos országában érdemes őszintén megfontolni e szavakat.

A pápa első bánata a papi hivatások csökkenése, aminek okozója szerinte az átmenetiség kultúrája, a relativizmus, a pénz diktatúrája. Emellett a "demográfiai tél", a születések számának tragikus csökkenése, a botrányok és a "langyos tanúságtétel" is felelőssé tehető az aktuális helyzetért. – Hány szeminárium zár be az eljövendő években utánpótlás híján – tette fel a kérdést a pápa. Felvetette, hogy ahol nincs utánpótlás, mint az északi Piemontban, oda például a hivatásokban gazdag déli Apuliából küldjenek papokat bizonyos időre.

A második aggodalom visszatérő elem Ferenc lelkiségében: evangéliumi szegénység kontra fényűző életmód. Botrányos dolognak tartja az egyház javait úgy gondozni, mintha az személyes tulajdon lenne. Fájdalmat okoz neki, amikor arról hall, hogy egyházi személyek túllépik hatáskörüket, vagy ami még rosszabb, amikor becstelenül bánnak "a szegény asszony két fillérjével".

A harmadik téma egy olyan új intézményi struktúra felvetése, amely működőképes egyházmegyékből áll - akár egyes jelenlegi egyházmegyék összevonásával. Erre vonatkozóan a pápa már 2016-ban kért az olasz püspököktől egy átfogó reformtervet.

Amilyen rövid volt a felvezetés, olyan hosszú, 3 órás kérdezz-felelek követte a hármas gondolatcsokor elhangzását.

(Forrás és fotó: Vatikáni Rádió)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása