A világítani fogok önkéntes közösség állásfoglalása Kerecsendről
SZEMlélek 2018. május 25.

A világítani fogok önkéntes közösség állásfoglalása Kerecsendről

Az utóbbi napokban nagy port kavart, hogy egy Heves megyei település közel fél milliárd forint pályázati pénztől esett el, "önszántából. Megkerestük az érintett civil szervezetet, akik a SZEMléleken keresztül reagáltak a sajtóhírekre.

vilagit.jpg

A bevezetőben említett összeget nehéz helyzetű emberek felzárkóztatására fordíthatták volna, ám a képviselő-testület tagjai 3 igen, 3 nem szavazat és egy tartózkodás mellett visszautasították a már megnyert pályázatokat. Megkeresésünkre a kerecsendi civil közösség („Világítani fogok”), a következő üzenetet fogalmazta meg.

vilagit2.jpg

Mint Kerecsenden munkálkodó civil kezdeményezés, szeretnénk kifejezni álláspontunkat a napokban közzétett cikkek kapcsán, melyek a kerecsendi pályázatok visszautasításáról szólnak.

A tények:

Kerecsend Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018. május 9-én megtartott rendkívüli ülésén nem járult hozzá ahhoz, hogy a polgármester aláírja a "Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal" című, EFOP-1.6.2-16-2017-00122 azonosító számú, 200 millió Ft támogatást elnyert projekt támogatási szerződését. Ezzel a második körben megszerezhető újabb 200 millió forinttól is elesik a település.

A Képviselő-testület ugyancsak nem járult hozzá ahhoz, hogy a polgármester aláírja a „Biztos Kezdet Gyerekház kialakítása Kerecsend községben” című, EFOP-1.4.3-16-2017-00059 számú, 40 millió Ft támogatást elnyert projekt támogatási szerződését, így a további 15 milliót sem kaphatja meg.

A döntés következtében egyik projekt sem valósul meg. Épp ez mutatja, mekkora a baj, a szakadék, a félelem a településen: Kerecsend minden lakója a vesztesévé vált ennek a döntésnek.

Határozottan kijelenthetjük, hogy nem értünk egyet a döntésekkel, sőt elhibázottnak és károsnak tartjuk őket.

A Biztos Kezdet Gyerekház szakmai, terepen végzett munkájában úgy terveztük, hogy aktívan részt fogunk venni, és ezzel olyan irányba szerettünk volna lépéseket tenni, ami az egész faluközösség (cigányok és nem cigányok) számára hasznos lehetne.

Amikor megnyerte az önkormányzat a pályázatot, hírt is adtunk nektek, és sokan fejlesztő játékokat is elkezdtetek gyűjteni a Gyerekháznak.

Köszönjük szépen a felajánlásokat! Meg fogjuk találni a módját, hogy gyümölcsözően használjuk fel ezeket a családok javára, hiszen a pályázat kudarca miatt nem szeretnénk elengedni azok kezét, akiknek szüksége lett volna erre a lehetőségre.

a kerecsendi közösség önkéntesei

(Fotók, videó: shoeshine.hu)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása