Te frissítetted már a párkapcsolatodat?
Gégény István 2018. május 31.

Te frissítetted már a párkapcsolatodat?

Ha zátonyra futott a házasság, nem a válás az egyetlen lehetőség – ez lehet a tömör foglalata a Házasság 2.0 kötet üzenetének. Demográfiai statisztikával fűszerezett könyvbemutatón jártunk.

m3.jpg

Az ajtócsapkodáshoz nem kell ész; kispadról nem lehet gólt lőni; a fű zöldebb lesz, ha locsolod; száz feletti pulzussal ne vitatkozzunk. Talán nem mindenki találná el elsőre, hogy egy párkapcsolati válsághelyzetekről szóló kiadványból származnak ezek az idézetek. A szerző, Mihalec Gábor családterapeuta, tréner meg sem próbálja a valóságosnál színesebbre festeni a párkapcsolatok kihívásokkal, drámákkal teli világát, ugyanakkor nem veti meg a derűt, humort. Épp az teszi a könyvét nehezen letehetővé, hogy miközben nagyokat sóhajt, bólogat a megannyi házasévet megélt olvasó, egyes mondatok elolvasása nyomán valószínűleg jót kacag saját bénázásain, vagy épp a fejéhez kap, "hogyénmilyenbénavagyok" felkiáltás kíséretében.

Mihalec Gábor nem száraz tanácsadásfolyamot önt ránk, hanem bő két évtizednyi saját házaséletéből és rengeteg általa megmentett, meggyógyított házasság problémáiból gyúrta össze a webes terminológiával akár egyfajta alkalmazásnak is tekinthető Házasság 2.0 koncepcióját. Aki "letölti", saját életére, párkapcsolatára vonatkozóan "telepíti", ezáltal bizonnyal frissíti a házasságát.

Nem kell hozzá erős fantázia, hogy felismerjük, mekkora szüksége van a társadalomnak ilyen lazán őszinte kapcsolatgyógyító írásokra. A kerekasztal-beszélgetés keretébe ágyazott könyvismertetőn dr. Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa rámutatott, hogy a válások 90 százalékában közös gyerek is érintett a drámában, s egyre szaporodik a legalább 20 évnyi együttlétet követő válások száma. Jó hírrel is szolgált a családi életet értéknek tartók számára a szakértő: hazánkban és Európa más országaiban is növekszik a házasságkötések száma, a válások száma pedig csökken. Az viszont egyértelmű tendenciának tűnik, hogy egyre több esetben együttélés előzi meg a házasságkötést.

m2.jpg

A demográfus szerint kimutatható, hogy csökkent a válás társadalmi elfogadottsága. Egy kutatás alapján 2005-ben a férfiak 30 százalék értett egyet azzal, hogy "a házasság élethosszig tartó kapcsolat, és nem érhet véget", míg 2016-ban már 41 százalékuk vallotta ugyanezt. A nők körében az egyetértők aránya 28 százalékról 35 százalékra emelkedett.

Az irány tehát házasságpárti oldalról üdvözlendő, ám elkél a segítség, hogy a folyamat fenntartható maradjon. Mihalec Gábor úgy tapasztalja, hogy míg néhány évvel ezelőtt a megcsalás volt a fő terápiás problémakör, napjainkban elsősorban a 15-20 éve házasságban élő negyvenes párok szeretnék a kapcsolat kiüresedése miatt megtalálni a rejtett tartalékot, amitől újra örömtelivé, tartalmassá válhatna a házasságuk.

m1.jpg

A Házasság 2.0 kötet nem fogja megoldani a párok helyett a házasságuk gondjait, de hasznos útmutató lehet a frissítés megvalósításához.

Gégény István

süti beállítások módosítása