Luis Ladaria: Soha nem lehet nőket pappá szentelni
SZEMlélek 2018. június 01.

Luis Ladaria: Soha nem lehet nőket pappá szentelni

A Vatikán legfőbb teológiai szervezete, a Hittani Kongregáció vezetője szerint ezen a téren nem várható változás a katolikus egyházban.

ladaria.jpg

A leendő bíboros szerint aggodalomra adhat okot, hogy a "női papok" kapcsán elhangzó vélemények zavart kelthetnek a hívek körében, ezért érezte fontosnak, hogy határozott kijelentést tegyen.

Ez a kijelentés pedig a katolikus egyház évezredes hagyományát veszi alapul, Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápák által is megerősítve. A lengyel egyházfő 1994-ben kiadott, Ordinatio Sacerdotalis kezdetű apostoli levele határozottan kijelenti, hogy minden katolikusnak "véglegesen" követnie kell ezt a tanítást.

Luis Ladaria a L'Osservatore Romano újságban május 29-én megjelent írásában rámutat, hogy a férfiak papságának kizárólagossága Krisztus döntésén alapul. Ő ezt a szentséget 12 férfinak ajándékozta, akik kétezer éve más férfiaknak adják tovább ezt az ajándékot. Az érsek szerint az egyháznak nincs lehetősége lényegileg megváltoztatni ezt a szentséget, hiszen az egyház egyik alapjáról van szó.

A június 29-én bíborossá kreálandó jezsuita ugyanakkor kitért Szűz Mária példájára is, aki úgy vált az egyház történelmének egyik "legteljesebb" karakterévé, hogy soha nem látott el semmilyen felszentelt szolgálatot. Ezért szerinte igenis egyaránt fontos helye van a nőknek és a férfiaknak az egyházban, mindannyian a megváltás munkájában vehetnek részt.

A katolikus egyház szerinte rávilágít a férfi és a nő közötti különbség jelentésére és helyes voltára is.

(Forrás: ncregister.com, fotó: avvenire.it)

süti beállítások módosítása