Elvesztetted a magzatodat? Van kiút a fájdalomból!
Gégény István 2018. június 05.

Elvesztetted a magzatodat? Van kiút a fájdalomból!

Elsősorban vetélés, halva születés miatt magzatukat elvesztettek hív gyógyító lelki programra Udvardyné dr. Tóth Lilla és Udvardy Márton – a házaspárral a Kaposvár közelében tartandó programról beszélgettünk.

magzatveszt.jpg

– Honnan jött az igény a magzatvesztők lelkigyakorlatára?
– Kovács Ferenc és Kovácsné Treer Mária gyászfeldolgozó csoportokban szembesültek azzal, hogy milyen sokan érintettek a magzati veszteségek okozta fájdalomban. Ebből kiindulva dolgozták ki a magzatvesztők számára ezt a lelkigyakorlatot, melyet az évtizedek tapasztalata csiszolt. Varga László megyéspüspök felkérésére a Kaposvári Egyházmegyében is segítünk az ilyen fájdalomban szenvedőknek.

– Mi történik egy ilyen programon (mik a témák, mi a módszertan)?
– A témák a programhoz kötődnek, előre nem célszerű ismerni a módszert, mert ezek előzetes ismerete csökkenti a lelkigyakorlat hatékonyságát. A közösség, egymás tapasztalatainak megosztása és az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztus segítik a gyógyulást.

– Mi a célja a programnak?
– A program célja, hogy minél többen, minél hamarabb szabaduljanak a fájdalomtól, és ennek következményeitől, melyekre példa sokszor a család szétesése, vagy akár meddőséget okozó lelki teher.

– Hogyan lehet a program vezetőinek egy ilyen programra felkészülni?
– A lelki felkészülés fontos része a szentségimádás, és az imaháttér előkészítése a lelkigyakorlaton résztvevőkért. A szakmai háttér jelenleg a Kovács házaspár évtizedes tapasztalata. Mindemellett van lehetőség tanúságtételek és hasonló fájdalomból gyógyultak tapasztalatainak megismerésére. Mária és Feri mellett számos lelkigyakorlaton segítve tanultuk a módszertant.

– Részt vehetnek-e olyanok is, akik tudatosan abortuszt választottak?
– Erre külön lelkigyakorlat épült, melyet szintén elindítunk idén egyházmegyénkben, de sok esetben egyszerre van jelen az abortusz és a magzatvesztés okozta fájdalom. Mivel a gyászfolyamat mindkét esetben hasonló, előfordulnak átfedések, de a tapasztalatok szerint szerencsés különválasztani.

– Csak nőket vártok, vagy párokat is?
– Minden esetben ajánlott, ha a gyászt együtt élik meg, együtt is dolgozzanak a gyógyuláson. Lehetőség szerint ajánlott a párok együttes részvétele, de egyedülállókat is szeretettel fogadunk.

Az augusztus 23-25. között Bárudvarnokon tartandó programra augusztus 15-ig lehet jelentkezni. A megkereséseket a szervezők bizalmasan kezelik. További információ IDE KATTINTVA érhető el.

– Korábbi hasonló programok alapján milyen tapasztalataitok vannak, mi számít előrelépésnek, gyógyulásnak?
– A teljes gyógyulás egy hosszabb folyamat, minden lépcsőfok előrelépésnek számít, melyeket tovább segítenek a változást elősegítő, hosszú távra meghozott döntések. Sokak számára már a lelkigyakorlat is nem remélt eredményeket hoz, a fájdalom helyét öröm és felszabadultság veszi át. Tapasztalataink szerint számos esetben nem csak a fájdalom enyhül, hanem egy komplexebb lelki gyógyulás megy végbe.

Beszélgetőtárs: Gégény István

süti beállítások módosítása