Téged is megölhet a telefonod!
Gégény István 2018. június 14.

Téged is megölhet a telefonod!

Az egyre szaporodó halálesetek igazolják, hogy a veszély minden "okoseszköz" tulajdonosát fenyegeti.

mobilhalal.jpg

A SZEMlélek olvasóinak fele valamilyen mobil eszközön olvassa a cikkeinket. Olyan korban élünk, amikor ezt egészen pontosan képes kimutatni az analitika, s aligha vagyunk felhasználói platform tekintetében kivételek. Egyre jobban eltolódik a tájékozódás, információszerzés, szórakozás, kapcsolattartás a bárhol, bármikor irányába, erre a mobilitásra pedig rendre előnyként szoktunk hivatkozni, úgy általában.

Konkrétan viszont óriási veszélyt hordoz magában a korlátlanság, ez a kütyüvilágon innen és túl egyaránt érvényes. Két közelmúltbeli haláleset borzasztó példát ad mindannyiunk számára, akik eddig még túléltük a mindenhol mobilozás veszedelmeit, hogy ez cseppet sem komolytalan téma. Az életünk a tét. Nemrég egy mikrobusz utasait érte utol a halál, mert a sofőrnek vezetős közben/helyett "élőzni" támadt kedve a telefonjával. Halálozás lett belőle. Tegnap egy 17 éves lány hunyt el, miután elütötte a vonat. Nem kellett volna a szörnyűségnek megtörténnie, ráadásul a közeledő szerelvény vezetője kürtölt is, a közelben állók, mikor látták, hogy baj van, szintén próbáltak kiabálni, de a lány füle be volt dugva – belemélyedt a telefonjába. Nem volt rendes kapcsolata a valósággal.

Mit vétettek ezek az emberek? Csak szórakozni akartak egy kicsit. Kikapcsolódni. Ám ezt ott, akkor és úgy tették, ahol, amikor és ahogyan évtizedekkel ezelőtt eszünkbe sem jutott volna – esélyünk sem volt – ilyesmit tenni.

A fejünkre nőtt, átformálta a szokásainkat a technológiai fejlődés, ám ez láthatóan, tapasztalhatóan nem jár együtt a felhasználói tudatosság növekedésével.

Józan keretek között azt mondanánk, nem szabadna egyetlen embernek sem meghalnia a mobilja miatt. A valóság azonban ennél kijózanítóbb. Igenis életveszélyes "szabadság" szakadt ránk, s ha nem kezdjük el a kellő óvintézkedéseket társadalmi és személyes szinten megtenni, annak vélhetően további tragikus következményei lesznek.

gi_cikkala.jpgFigyeljünk oda egymásra és önmagunkra, nézzünk tükörbe gyakran – én is! –, hogy vajon nem estünk-e a technika, a kütyüink fogságába! Nekünk kell észnél lennünk, mert elterjedt nevükkel ellentétben a legkevésbé sem okosak ezek az eszközök.

Gégény István

(Kép forrása: pinterest.com)

süti beállítások módosítása