Mostantól a világon mindenhol vezethetnek a nők
SZEMlélek 2018. június 24.

Mostantól a világon mindenhol vezethetnek a nők

Szaúd-Arábia volt az utolsó ország, ahol ez tiltott tevékenység volt, de június 24-től már nem csupán a férfiakat engedik a kormányhoz.

arabnojogsi2.jpg

Már tavaly szeptemberben eldőlt, hogy vasárnap 0 órától nem büntetik azokat a nőket, akik Szaúd-Arábiában autót vezetnek. Feltéve, ha van jogosítványuk. A királyság polgárai közül a hatóságok szerint nagyjából kétezer hölgy tartozik jelenleg ebbe a körbe. Az első 10 nő június 5-én vehette át akkor még nem használható, de már helyben legálisnak számító vezetői engedélyét. Ők a híradások szerint nem friss tanulóvezetők voltak – a külföldön elfogadott, már létező jogosítványukat fogadták el helyben is érvényesnek. Csupán 19 napot kellett várniuk, hogy az elméleti engedély gyakorlati felhatalmazást jelentsen.

arabnojogsi1.jpg

Bő hat évtizednyi tiltás után mintegy 15 millió nő kapott ezáltal lehetőséget arra, hogy ne férfi családtagjai, vagy erre szakosodott szállítók juttassák el őket egyik pontból a másikba. A PwC gazdasági tanácsadó cég előrejelzése szerint 2020-ig 3 millió nő szerezhet jogosítványt Szaúd-Arábiában.

Bár nagy lépés ez az emberiségnek, mégsem lehet teljesen önfeledt az ünneplés. Számos aktivista ugyanis, akik különféle akciókkal, tüntetésekkel előmozdították a korlátozás feloldását, börtönben van, valószínűleg ott is marad. A vezetni vágyó nőknek a közösségi médiában "You won't drive" (Nem fogsz vezetni) üzenettel kampányoló férfiakkal is meg kell küzdeniük, ami többnek hat zavaró hangulatkeltésnél.

Ráadásul továbbra is szigorú öltözködési szabályok vonatkoznak a nőkre Szaúd-Arábiában, s ha utazni, dolgozni szeretnének, vagy egészségügyi szolgáltatást akarnak igénybe venni, ezt kizárólag férfi kísérő jelenlétében, vagy egy férfi írásos engedélyével tehetik meg.

(Forrás és fotók: bbc.com)

süti beállítások módosítása