Mit kívánnak a fiatalok az egyháztól?
SZEMlélek 2018. június 26.

Mit kívánnak a fiatalok az egyháztól?

Sokszor nekifutottunk már a témának a SZEMléleken, de most különös apropója van a kérdés felmelegítésének.

fiatalok.jpg

Ifjúságról szóló szinódust tartanak október 3-28. között a Vatikánban, amelyhez elkészült a válaszkeresést elősegítő munkadokumentum. Akár tömören is összefoglalható a lényeg a címbeli kérdésre: a fiatalok hiteles egyházat akarnak – olvasható a Vatican News összefoglalójában.

Alapos oka van a katolikus egyháznak foglalkozni a témával, mind küldetése, mind fennmaradása, saját jövője szempontjából. A világ összlakosságának egynegyede, 1,8 milliárd személy tartozik ugyanis a 16-29 év közötti korosztályba.

A munkadokumentum szerint ők olyan egyházra vágynak, amely példát nyújt, megfelelő illetékességgel felelősséget hordoz, felvállalja az ő élethelyzetüket, osztozik a sorsukban az evangélium fényénél. Olyan egyházra vágynak a fiatalok, mely átlátszó, becsületes, vonzó, elérhető, örömteli és kölcsönös kapcsolatban áll velük. Egyszóval: kevésbé intézményes egyház, több személyes kapcsolattal, amely előítéletek helyett képes befogadni, baráti, befogadó és irgalmas.

A fiatalok közül azonban többen nem várnak semmit az egyháztól, mert jelentéktelen párbeszéd-partnernek tartják. A fenntartások és elutasítások mögött egyfajta kritikus magatartás áll: az egyházon belüli szexuális és pénzügyi botrányokkal szemben a fiatalok a zéró tolerancia radikalitását kérik, ugyanakkor az egyház szolgáitól nagyobb szakmaiságot várnak, hogy legyenek képesek a fiatalok nyelvét és problémáit megérteni és velük együtt közös utat keresni.

A szókimondó felütés nyomán igazán érdekesnek és hasznosnak ígérkezik a közelgő szinódus, amelyre odafigyelünk majd, megírjuk a fontosabb részleteket.

(Kép forrása: pri.org)

 

süti beállítások módosítása