Végre: brit szerzetesek is főzhetnek trappista sört
SZEMlélek 2018. június 29.

Végre: brit szerzetesek is főzhetnek trappista sört

Szigorú előírások mentén nyerhető el az egyik legrangosabb "típusjelzés", eddig a szigetországban nem volt példa hasonlóra.

britsor.jpg

A világon eddig mindössze 11 helyszínen készült trappista sör, a Leicestershire-ben található Szent Bernát apátság csatlakozhat a kiváltságos kör tagjaihoz.

Az ott élő ciszterci szerzetesek korábban tejtermeléssel próbálkoztak, ám "monetáris okokból" kénytelenek voltak felhagyni azzal a tevékenységgel. 2013-ban fordult érdeklődésük a sörkészítés felé, az ihletet az olaszországi Norcia szerzeteseitől merítették, több tanulmányúttal is rásegítve a tapasztalatszerzésre.

További sörfőző szerzetesi közösségeknél tett vizitáció után, mintegy 5 évnyi kutatás-fejlesztés eredményeként belga sör előállítása mellett döntöttek. – A sör inkább legyen folyékony kenyér, semmint színezett víz – fogalmazta meg az alapelvet Dom Erik Varden apát a BBC közlése szerint.

Július 9-én kerül forgalomba első sörkészítményük Tynt Meadow elnevezéssel, egyelőre az Egyesült Királyság területén lesz csak kapható.

Ez nem csupán az első "trappista" sör lesz a szigetországban, hanem a reformáció óta az első olyan sör, amit brit szerzetesek készítenek.

2015 tavaszán beszámoltunk egy hazai hasonló kezdeményezésről: az akkori zirci főapát – ugyancsak ciszterciekről van szó – számolt be 3 féle sör helyi elkészítésének megkezdéséről.

(Forrás és fotó: ewtnireland.com)

süti beállítások módosítása