Afrikából érkezhet a Vatikán új hazai nagykövete
SZEMlélek 2018. június 29.

Afrikából érkezhet a Vatikán új hazai nagykövete

A magyar államfő hozzájárult Michael A. Blume verbita érsek kinevezéséhez.

blume1.jpg

A Magyar Közlöny 2018. évi 95. számában jelent meg a köztársasági elnök 286/2018. (VI. 26.) KE határozata, amely elég rövid ahhoz, hogy szó szerint idézzük:

Az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés b) pontja alapján – a külgazdasági és külügyminiszter előterjesztésére – hozzájárulok Michael A. Blume érsek úrnak a Szentszék magyarországi apostoli nunciusává történő kinevezéséhez, budapesti székhellyel.

Budapest, 2018. június 11.

Áder János s. k.,
köztársasági elnök

Michael August Blume az Isteni Ige Társasága (SVD) missziós szerzetesrend tagja. Az USA Indiana államában született 1946-ban, 2005-ben szentelték püspökké. Legutóbbi állomáshelye vatikáni nagykövetként 2013 óta Uganda, előtte Benin és Togo apostoli nunciusa volt.

blume.jpg

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy egyik elődje a magyarországi apostoli nunciusok sorában, Karl-Josef Rauber korábban szintén képviselte a Szentszéket Ugandában.

Ugyancsak különlegessé teheti várható érkezését és jövendőbeli ténykedését, hogy Szent II. János Pál egyházfői szolgálata idején tagja volt a menekültek és elvándorlók lelkipásztori gondozásával foglalkozó pápai tanácsadó testületnek.

Magyarország korábbi apostoli nunciusa Alberto Bottari de Castello volt, aki a 75 éves nyugdíjkorhatár elérését követően távozott posztjáról. Várható utódjának is ez lehet utolsó nunciusi állomáshelye, hiszen 72 éve született.

(Fotók: a Catholic News Kampala Facebook oldala és svdtogoben.over-blog.com)

süti beállítások módosítása