Felfüggesztett a Vatikán egy amerikai bíborost
SZEMlélek 2018. július 01.

Felfüggesztett a Vatikán egy amerikai bíborost

Fél évszázados esetek megalapozott gyanúja miatt nem gyakorolhatja többé nyilvánosan papi szolgálatát.

theodore.jpg

A 87 éves Theodore McCarrick bíborost azzal vádolták meg, hogy visszaélést követett el egy serdülő ellen, amikor papként szolgált New York városában. A vélt áldozat egy akkor 16-17 éves ministráns, az esetek 1971-72-ben történhettek.

A bíborost megdöbbentette az egykori fiatalember vallomása, valótlannak minősítette az állításokat, ugyanakkor együttműködött a nyomozásban és elfogadta a pápa döntését a felfüggesztéséről. – Bár nem emlékszem a megfogalmazott visszaélésekre, s hiszek az ártatlanságomban, sajnálom, szomorú vagyok a vádat megfogalmazó személy fájdalmai miatt és az ilyen ügyek okán a hívek körében okozott botrány miatt – nyilatkozta Theodore McCarrick.

A vád alapján, követve az amerikai egyházi előírásokat, átnyújtották az ügyet az amerikai rendfenntartó erőknek és egy független törvényszéki ügynökség alapos kivizsgálást végzett. A Szentszéket is értesítették, amely az eljárás folytatására buzdított. Az eredményeket átadták a New York-i érsekség felülvizsgálati tanácsának – egy jogászokból, a rendfenntartó erők szakértőiből, szülőkből, pszichológusokból, egy papból és egy szerzetesnőből álló szakmai csoportnak. Ez a tanács a kijelentéseket hihetőnek és megalapozottnak találta – közölte Timothy Dolan bíboros, New York érseke.

(Forrás: Vatican News és Associated Press, fotó: cruxnow.com)

süti beállítások módosítása