Megváltoztatta Ferenc pápát a menekültek tragédiája
SZEMlélek 2018. július 06.

Megváltoztatta Ferenc pápát a menekültek tragédiája

Pár órája fejeződött be a menekültekért bemutatott szentmise, amelyet Ferenc pápa celebrált a lampedusai menekülttáborban tett látogatása emlékére, amely őt is átformálta.

Közel 200 menekült és az őket segítő szervezetek munkatársai voltak jelen a Szent Péter-bazilikában a ma reggel 11 órától tartott szentmisén, amelyet Ferenc pápa 5 évvel ezelőtti látogatásának évfordulóján tartottak.

130708140419-173127536-10-horizontal-large-gallery.jpg

2013. július 8-án a Földközi-tenger közepén, Szicíliától 205 kilométerre fekvő Lampedusán tett pápai látogatás több okból is különleges volt. Egyrészt ez volt a frissen megválasztott Ferenc első hivatalos útja Rómán kívül. Másrészt,  pedig valódi változást hozott Ferenc pápa utazáshoz való hozzáállásában, saját elmondása szerint.

- Nem szeretek utazni. De a Lampedusánál történt tragédia után úgy éreztem, kötelességem, hogy elutazzak és ellátogassak a világ különböző részeibe, hogy ösztönözzem a remény csíráit közöttük.

- A szigeten tett utazás nem volt tervbe véve, nem volt hivatalos meghívó sem - nyilatkozta Ferenc pápa - De úgy éreztem, hogy mennem kell. A migránsok haláláról, a tengerbe veszésükről szóló hírek megérintettek és igazán megmozgatták a szívemet - gyermekek, nők, fiatal férfiak... szívbe markoló tragédia.

Az alig 1 órás szentmise teljes hosszában megtekinthető, végén, az 54. perctől a záróáldást követően a Szentatya egyenként kézfogással üdvözölte a szentmise résztvevőit.

(vaticannews.va)

süti beállítások módosítása