Jön a pápa Magyarországra?
Gégény István 2018. július 09.

Jön a pápa Magyarországra?

Sajtóhírek szerint 2020-ban Budapestre érkezhet egy rendezvény miatt a katolikus egyházfő. Mi igaz ebből?

papaader.jpg

Nagy várakozással tekintenek egyesek Ferenc pápa hazánkba érkezése felé. Olyannyira, hogy már 2016-ra is jövendölték érkezését, majd miután kiderült, hogy a "meghívásra való igent mondás" nem is úgy volt, nem azt jelentette, amit némelyek gondoltak, a bennfentesek hirtelen azt is tudni vélték, hogy politikai okok miatt nem jön mégsem.

Most a korábbi találgatásban is részt vevő bulvárlap közölt cikket ezzel a címmel: "2020-ban Budapestre jöhet Ferenc pápa". Érzékelhetően sokkal óvatosabbak a szerkesztők, s ebben a formában igaz is az állítás. Jöhet akár abban az évben is, vagy korábban, netán később, esetleg soha.

Tény, hogy 2020-ban Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) rendeznek a magyar fővárosban, amely van annyira jelentős egyházi esemény, hogy akár jó alkalmat is szolgáltathat Krisztus földi helytartójának a személyes látogatásra. Amikor bejelentették az előző ilyen rendezvény végén Cebu-ban, hogy hazánk lesz a következő házigazdája a NEK-nek (!), pár percen belül rá is kérdezett nálam az egyik hazai mainstream médium munkatársa: Jön a pápa?

Neki is azt tudtam felelni, amire a Bors aktuális cikke utal. Nem jelenti azt, hogy jönne, de van rá esély, hogy ide látogat ebből az alkalomból. Csakhogy Ferenc pápa nem volt ott a Fülöp-szigeteken az előző NEK-en, követet küldött maga helyett. Amikor 1938-ban hasonló eseménynek adott otthont fővárosunk, akkor sem jött el az aktuális pápa, itt volt azonban két olyan személy, akik később mindketten pápák lettek.

A 2020-as időpont sem úszta meg a közéleti célozgatásokat: a hazai stadionépítési láz alighanem legfőbb és legköltségesebb projektjét próbálják azzal népszerűsíteni, hogy ott majd "Ferenc pápa misét celebrálhat".

Ezzel kapcsolatban Fábry Kornél, a NEK főtitkára öntött tiszta vizet a pohárba. – Budapesten az ünnepélyes nyitó szentmise a Puskás Ferenc Stadionban lesz szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor – nyilatkozta a Magyar Kurírnak, a program helyszíne tehát eldőlt. De jön-e akkor mégis a pápa? – II. János Pál pápa, amikor tudott, részt vett ezeken az eseményeken. XVI. Benedek személyesen nem volt jelen, és legutóbb Ferenc pápát is küldött képviselte a Fülöp-szigeteken – felelte a vonatkozó felvetésre a főtitkár.

Aki mindenképp tudni szeretné, hová utazik a katolikus egyházfő, ide kattintva tájékozódhat a tényszerű tervekről. A listában jelenleg nem szerepel hazánk, sem egyetlen 2020-as időpont.

Akárhogy is alakul, nem ártana hazánknak egy pápai vizit. Azt megelőzően ugyanis a fogadó országnak jó eséllyel érdekében állna, hogy az elmúlt évek gyalázatos pápaellenes propagandájáért elnézést kérjen, a közéleti megmondóemberek frontális támadásait markánsan ellensúlyozzák hazánk vezetői. Mert hogy nézne az ki, ha egy "szabadkőművesek által támogatott" "genderben hívő marhát" látnánk vendégül Budapesten?

gi_cikkala.jpgMagának a helyi katolikusságnak szintén jót tenne, ha Ferenc pápa közvetlenül – nem csupán a félreértelmezésekre hajlamos médián keresztül – irányt mutatna nekünk, felhevítené a szívünket, átölelne bennünket és személyesen meghívna az irgalmasság útjára.

Gégény István

(A nyitókép 2013-ban készült Áder János vatikáni látogatásán, amikor meghívta hazánkba Ferenc pápát.)

 

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása