Püspöki segítség mentális betegségben szenvedőknek
SZEMlélek 2018. augusztus 09.

Püspöki segítség mentális betegségben szenvedőknek

2016-ban a ghánai Richard Kuuia Baawobr, Wa püspöke intézkedéseket tett, hogy segítse az egyházmegyéjében élő mentális betegségekkel küzdők életét. Plébániák és különböző egyházi szervezetek, hívők és felekezeten kívüliek ételt, ruhákat és gyógyszereket gyűjtöttek a hajléktalan betegeknek.

richard.png

A mentális betegségek nagy problémát jelentenek Ghánában. A WHO jelentései szerint a 22 milliós lakosságból 650 ezren szenvednek valamilyen komoly mentális betegségtől, és több mint két millió embert érintenek enyhébb pszichés problémák.

Nagy kihívást jelentenek a mentális megbetegedéseket övező előítéletek. Az érintetteket családjuk gyakran magukra hagyja, bántalmazzák őket, megtagadják tőlük jogaikat.

A program két éve halad zökkenőmentesen, de Baawobr püspök többet szeretne tenni. Következő terve, hogy rehabilitációs központot épít az utcán élő mentális betegeknek, ahol nem csak ellátást kapnak majd, de a megfelelő segítséget is megkapják a régi közegükbe való visszailleszkedéshez.

A püspök egy másik célkitűzésében az előítéletekre szeretne koncentrálni. Egy kormányzati mentális egészségügyi szervezettel szeretne dolgozni egy rádiós talkshow létrehozásában. Elsősorban a nyilvánosságot szeretné megszólítani – bátorítani a családokat és más közösségeket, hogy kevésbé féljenek és segítsék a betegeket.

(Forrás: aleteia.org)

süti beállítások módosítása