Kopp Mária: Izgalmas és fontos a genderkutatás
SZEMlélek 2018. augusztus 15.

Kopp Mária: Izgalmas és fontos a genderkutatás

A pszichológiai tudományok akadémiai doktora szerint veszélyes, ha konzervatív egyházi körökben a gender ügyet elítélendő dolognak tekintik.

koppmaria.jpg

A 2012-ben elhunyt Kopp Mária 2011-ben nyilatkozott a mindennapi.hu munkatársának a gender téma szakértőjeként, magyarországi képviselőjeként. Az alábbiakban néhány részletet idézünk az akkor elmondott gondolataiból, amelyek segíthetnek árnyaltabban megközelíteni az aktuális közéleti vitatémát. A "Miért váltak a gender-kutatások központi jelentőségűvé a mai társadalomban?" című tanulmánya ide kattintva érthető el.

A férfiak biológiai adottságuk szerint harcolnak a dominanciáért, előbbre akarnak jutni, védik az otthont. Az utóbbi évtizedekben ez teljesen átalakult, hiszen legalább annyi nő tanul, mint férfi. A nők a társadalomban is nagyon komoly szerepet játszanak, sok esetben családfenntartókká válnak. Veszélyesnek tartom, ha letagadjuk, hogy ma másfajta szerepelvárásoknak kell megfelelniük a férfiaknak. Emiatt is izgalmas és fontos a genderkutatás. Az egészségügyi világszervezet nemrég nevezett ki a gender téma szakértőjeként képviselőnek, úgyhogy lesz alkalmam ennek a témának a fontosságát hangsúlyozni.

A skandináv országokban például természetes, ha egy férfi marad otthon a gyermekkel, hozzáteszem, kutatások szerint ettől megnőtt a férfiak várható élettartama. Ott a férfiak el tudták fogadni, hogy attól még ugyanúgy férfiak maradnak, ha a kisbabával foglalkoznak, és igen fontos a számukra, hogy a gyermekük velük is szoros testi kapcsolatban álljon.

...az úgynevezett feminin társadalomban sokkal inkább egymás felé fordulnak az emberek, de még ennél is jellemzőbb összetevő, hogy itthon egymás ellen fordít az individualizmus. Emiatt súlyosbítjuk az amúgy is súlyos helyzetünket. Hollandiában fontos a nemzeti azonosságtudat, az összetartozás élménye és erős a társadalmi tőke. Nálunk az utolsó felmérések szerint az emberek 70-80 százaléka mondta azt, hogy a legbiztosabb nem bízni senkiben. Ez kétségbeejtő, pláne a holland és skandináv társadalmakban történt felmérések ismeretében, ahol csak 20-30 százalék ez az arány.

A házasság életszövetség egy férfi és egy nő között, amelyben óriási erő van. Minden vizsgálat azt mutatja, hogy nincs komolyabb népegészségügyi tényező, mint egy jó házasság.

...nem lehet már letagadni, hogy mások az elvárások a nemekkel szemben. Ezen felül el kellene érni, hogy a férfiak elfogadják ezt az újfajta szerepet itthon is. Azt, hogy már nem azzal mérjük őket, hogy többet keresnek-e, vagy hogy jobb kocsit tudnak szerezni, jobb anyagi körülményeket tudnak teremteni. Ebben óriási szerepe van a médiának. Főképp a reklámoknak! Az egész gazdasági, üzleti világ a fogyasztásra ösztönöz, s ott megjelenik ez a fajta boldogság-ideál. Akkor lehet valaki boldog, ha lecseréli a nőjét egy jobb nőre, a pasiját egy jobb pasira, autóját új autóra. Ehelyett a belső tartást kell erősíteni, mert ez az, ami az embert boldoggá teszi.

...a kereszténység egyáltalán nem azonos egy konzervatív állásponttal. Nagyon veszélyesnek tartom, amikor konzervatív egyházi körökben a gender ügyet elítélendő dolognak tekintik. Jelenleg kurzusokat tartok, mert föl kell készíteni a fiatalokat az új helyzetre, arra, hogy mit jelent a férfi és a női szerep a mai világban – a genderkutatás erről szól. Az igaz, hogy vannak szélsőséges körök, amelyek próbálják más területre fókuszálni a kutatást, mondjuk a homoszexualitás propagálására, de ez szűk kisebbség.

(Forrás: mindennapi.hu, fotó: valasz.hu)

Kopp Mária az orvostudomány kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. 1993-tól a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatójaként, 1994-től egyetemi tanárként, 2007-től kutatócsoport-vezetőként dolgozott. Munkáját 1988-ban és 2002-ben Nyírő Gyula-díjjal, 2004-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal, 2008-ban Polgári Magyarországért Díjjal, 2009-ben Prima-díjjal ismerték el. 2010-ben a magyarság egészségéért folytatott küzdelmükért - férjével, a 2009-ben elhunyt Skrabski Árpáddal együtt - Magyar Örökség-díjjal, valamint Stephanus-díjjal (irodalmi kategóriában) tüntették ki. 2011-ben Budapest díszpolgára lett.

2012. március 15-én a Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesült, a legnagyobb népegészségügyi jelentőségű megbetegedések pszichoszociális, társadalmi, gazdasági és demográfiai háttértényezői kutatásában elért tudományos eredményeiért, több évtizedes, a magyar társadalom és a család érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként.

A Népesedési Kerekasztal szervezője volt, közül 180 tudományos közlemény fűződik a nevéhez.

 

adomanybanner_600.jpg