Paul Zulehner: Ne hallgassanak a püspökök!
SZEMlélek 2018. augusztus 30.

Paul Zulehner: Ne hallgassanak a püspökök!

A neves osztrák pasztorálteológus arra bátorítja a katolikus főpásztorokat, hogy ne tűrjék némán a pápa elleni frontális támadásokat.

zulehner1.jpg

– A Ferenc pápa elleni támadások egyre merészebbek – mutat rá friss felhívásában az egyházáért aggódó szakember, hozzátéve: hasonló feszültségek kísérték a II. Vatikáni Zsinatot és II. János Pál, valamint Benedek pápaságát. Miközben Carlo M. Martini bíboros, az Európai Püspöki Karok Tanácsának (CCEE) elnöke élete végén úgy fogalmazott: az egyház 300 évvel el van maradva a jelenkortól.

Paul Zulehner méltatja Ferenc bátorságát, az evangélium erejével pásztorkodó vezetést, ugyanakkor hiányolja, hogy miközben világszerte közel 75 ezren csatlakoztak a ProPopeFrancis kezdeményezéshez, a jelen botrányokozás idején alig akad olyan püspök, aki kiállna az egyházfő mellett.

– Püspökeink Ausztriában, Németországban, Svájcban... Valamennyi európai püspöki kar csendben van. Botrányos ez a hallgatás – írja a pasztorálteológus. Egy kivételt azonban megemlít: Giovanni D'Ercole püspök nem csupán megszólalt egyháza vezetője védelmében, hanem imanapot hirdetett szeptember 2-ára az általa vezetett Ascoli Piceno Egyházmegyében.

E kezdeményezés mintájára Paul Zulehner arra bátorítja az európai püspöki konferenciákat, hogy nyilvánosan álljanak ki a pápa mellett. – Több mint indokolt lenne Ausztriában is imanapot tartani a pápáért – zárja sorait az osztrák szerző.

A CCEE egyébként épp a mai napon adott ki írott és videós felhívást, amiben imára szólítanak – a teremtett világért.

süti beállítások módosítása