Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másképp élni
SZEMlélek 2018. szeptember 20.

Az öngyilkos nem meghalni akar, hanem másképp élni

Hazánkban egyre kevesebben követnek el öngyilkosságot, de még mindig van mit tennünk a segítségre szorulókért. Az öngyilkosság megelőzésének világnapja alkalmából készített interjút a Nyírő Gyula OPAI főigazgatójával a hvg.hu.

image_5.jpg

Összetett és nehéz kérdés, amely egész társadalmunkat érinti. Ugyan az elmúlt években hazánk kikerült az európai élvonalból, de mindig lehetne kevesebb a száma az elkövetett öngyilkosságoknak.

A befejezett öngyilkosságok száma szerencsére nagyon kevés a 20 év alattiaknál, de ennél a korosztályánál még így is ez a második leggyakoribb halálok a balesetek után. A korosztályt tekintve leginkább a középkorúakkal kerülnek kapcsolatba a pszichiátrián, de széles rétegeket érintő problémáról beszélünk.

befejezett.PNG

- Az elmagányosodás és a krónikus testi betegségek kialakulása depresszióhoz vezethet. Míg a fiataloknál sokkal gyakoribb a próbálkozás, mint a befejezett öngyilkosság, ez a hetven év fölöttieknél már máshogy néz ki: ott két próbálkozásból egy halállal végződik. Míg a befejezett öngyilkosságokról nagyjából pontos adataink vannak, a kísérletekről már alig-alig: sokan ugyanis nem kerülnek be a mentőszolgálat látókörébe. Ahhoz, hogy megkapjuk a kísérletek számát, minimum tízzel-hússzal kell megszorozni a befejezett öngyilkosságokét - mondja Német Attila főigazgató.

3 befejezett öngyilkosság közül kettőt férfi követ el, ám a kísérlet sokkal gyakoribb nők körében.

nemimegoszl.PNG

Németh Attila szerint Magyarországon is szükség lenne nemzeti öngyilkosság-prevenciós stratégiára, a szakma részéről látja is a tenni akarást, de ahhoz, hogy ez létrejöjjön, társadalmi, szakmai és természetesen anyagi támogatottságra is szükség van.

- Mindenképpen támogatnám, hogy deklaráljuk, kinek mi a feladata. Egyes országokban például arra is figyelnek, hogy hogyan akadályozhatnák meg a magas helyről való leugrást. Ha van egy szikla, alatta nagy szakadékkal, de fákkal van tele, az illető általában nem ugrik. Ha nincs akkor könnyebben. Amerikában minden hídon ott van a lelki egészség telefonszolgálatnak a száma, ez is segíthet, de figyelik azt is, hogy ne legyen olyan könnyű leugrani róluk. Fontos, hogy ezekre a visszatartó erőkre is nagy figyelmet fordítsunk.

Országos találkozókat, konferenciákat is szerveznek az öngyilkosság témakörében, sőt tavaly Németh Attila egy rendhagyó kezdeményezést indított útjára: amelyik megye a legnagyobb mértékben csökkenti az öngyilkossági rátát, az kap egymillió forintot. Tavaly Borsod nyert, ahol 10 év alatt 175-ről 91-re csökkent az esetek száma.

A Németh Attilával készült teljes interjú a hvg.hu oldalán olvasható.

 

süti beállítások módosítása