Van 5leted a világot sújtó éhezés megszüntetésére?
SZEMlélek 2018. szeptember 25.

Van 5leted a világot sújtó éhezés megszüntetésére?

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) keresi azokat az innovatív megoldásokat és kitalálóikat, amelyek felvehetik a harcot a világot sújtó éhezés leküzdésében.

E-kártya rendszer, telefonos applikációk, hidropóniás rendszer, amellyel az aszályos területeken is lehetővé válik a növénytermesztés, számítógépes modellezés, amely segít a legjobban termeszthető növényfélék megállapításában adott éghajlaton - néhány a nyertes ötletek közül, amelyet a WFP 100 ezer dollárral támogat.

world_hunger_solution_borgen.jpg

Libanonban a világon jelenleg a legmagasabb az egy főre jutó menekültek száma: becslések szerint a lakosság negyedét teszik ki a Közel-Keletről érkező menekültek.

Kivételes szolidaritással van a háború és a bizonytalanság elől menekülők iránt.

Írja Libanonról a WFP. Ám a szolidaritásnak ára van: gazdasági és szociális kihívásokkal szembesülnek, a meglévő korlátos forrásaik, illetve a befogadó közösségek összeomlás szélén álló közszolgáltatási és  infrastruktúrális rendszere.

Ezért a WFP egy e-kártya rendeszert vezetett be, ami elsődleges formája az élelmezés megoldásának a rászoruló szír és libanoni menekültcsaládokban. A kártyákat személyenként havonta 27 dollárral töltik fel, amelyet 500 szerződésben álló libanoni boltban tudnak felhasználni élelmiszer vásárlásra. Sőt, egy olyan applikáció fejlesztésén is dolgoznak, amely segít eligazodni a kijelölt üzletek kínálatán és árain.

Ezek a fejlesztések mind a Tech for Food (Technológiával az élelemért) verseny győztes ötletei, amelynek célja a  Libanonban kialakult helyzet megoldása.

A verseny folytatódik tovább! A győztes ötletek egy 100 ezer dolláros támogatásban részesülnek, amely forrásra folyamatosan további támogatókat várnak a magán- és a közszférából egyaránt. A verseny egyik anyagi támogatója a német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérum, a német szövetségi külügyi iroda, valamint Bajorország.

(aleteia.org)

 

 

süti beállítások módosítása