A helyi takarítónő nyerte az egyetem irodalmi versenyét
SZEMlélek 2018. szeptember 28.

A helyi takarítónő nyerte az egyetem irodalmi versenyét

10 ezer eurós díj talált különleges gazdára.

eggshells.jpg

– Szürreális volt – utalt arra a bizonyos telefonhívásra Caitriona Lally, amely során közölték, hogy ő a Trinity College által meghirdetett Rooney Prize győztese, ezáltal a jövő írországi írógenerációjának nagy ígéreteként tekintenek rá. Aznap járt már a Trinity College épületében, ott dolgozik ugyanis, takarítóként. Miután hajnalban végigpucolta a rendberaknivalókat, hazament 14 hónapos kisgyermekéhez, ekkor érte a meglepő eredményközlés.

Persze, nem minden alapot nélkülöz a jelentős siker: Caitriona felsőfokú végzettséggel rendelkezik, s 2015-ben már kapott egy díjat "Eggshells" (magyarul: "Tojáshéjak") című bemutatkozó regényéért. Akkor Amerikában jelentette meg egy kiadó, most azonban a Borough Press újra kiadta és elkezdte terjeszteni brit és ír területen, így került a díjat odaítélő zsűri asztalára is a kötet.

Az ítészek nem győztek áradozni: lenyűgöző, fantáziadús, alkalmanként kedvesen megjósolhatatlan fordulatokkal lep meg, gyümölcsöző karrier áll a szerző előtt...

Caitriona Lally vette az adást, avagy a bátorítást, és máris elhatározta, hogy akkor mégiscsak befejezi a második regényét – a díj visszaültette az írói asztalhoz. A pénz sem került rossz helyre, de nem luxuscikkekre fogja költeni a díjazott: bölcsődei díj, rezsiszámlák és egyéb gyakorlatias kiadások enyhítését fogja szolgálni az összeg.

(Forrás: irishtimes.com, fotó:cbc.ca)

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása