Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost
SZEMlélek 2018. november 15.

Ezért húzták gyerekek luxusautón a máltai plébánost

Sok embernek elakadt a szava, amikor meglátta a világot bejárt fotót, ám a SZEMlélek munkatársait nem ilyen fából faragták. Megpróbáltuk elképzelni az indokot – következzék a szürke Porsche 50 árnyalakja.

por0.jpg

A most következő gondolatok a fantázia szüleményei. Miután az érintett pap nem kívánt élni az abszurd látványt nyújtó kompozíció megindoklásával, értékmagazinunk szerzői a maguk kreativitása és vérmérséklete szerint kíséreltek meg fiktív magyarázatot adni a jelenségre. Akit a tényleges indok érdekel, ide kattintva tájékozódhat angol nyelven, a lényeget cikkünk végén magyarul is összefoglaljuk. Jöjjenek a variációk egy témára!

Önfeláldozó

Az eseményről készült képen látszik, hogy a gyerekek jókedvűen húzzák az autót és mosolygós felnőttek – alighanem a szüleik és a gyülekezet tagjai – is jelen vannak az eseményen, miközben vidám zene szól. Mindebből arra a következtetésre juthatunk, hogy nem is biztos, hogy maga a pap az ötletgazda. Talán egy túlbuzgó gyermek állt elő a hittanórán, hogy mi lenne, ha nyitott Porschén húznák el a kedves pap bácsit a templomig, s a többiek nyilván azonnal egyetértettek. Esetleg egy felnőtt hívő fejéből pattant ki az ötlet, hogy húzzák el a papot a templomig szekéren, de nem volt senkinek szekere, így egy másik hittárs felajánlotta a saját Porsche kabrióját – az volt az egyetlen nyitott tetejű jármű az egész városkában -, egy harmadik fejéből pedig kipattant az ötlet, hogy ne is ők, hanem a gyermekeik húzzák az autót. A papnak talán nem is tetszett az ötlet, túlzásnak tartotta, de látva ennek a csodálatos közösségnek az összetartó erejét, feláldozta magát.

Csalogató

Teljesen nyilvánvaló, hogy mi történt Máltán ezen a szomorú vasárnapon. A látszat ellenére nem a papot húzzák a kisdiákok, hanem az atya tereli az autó előtt a gyerekeket a szentmisére. Mint közismert, Máltán is visszaesett a templomba járók száma, és így próbálják meg javítani a statisztikát. És miért éppen egy Porsche előtt vezetik őket? Hát, valahogy az apukákat is el kell csalni a misére...

por2.jpg

Praktikus

– Fogadjunk – ajánlotta az újonnan beiktatandó papnak jó barátja, egy autókereskedés tulajdonosa. – Ha össze tudsz szedni annyi kisgyereket, akik el bírnak húzni egy általam biztosított értékes autót úgy, hogy te is benne vagy, árverésre bocsátom a járművet, az árát pedig felajánlom az egyházközség javára.
– Benne vagyok – reagált a lelkipásztor. A többi már történelem...

Tragikomikus

Olyan az egész, mint egy jól megrendezett színdarab. Annyira abszurd a szituáció - nem hiszem, hogy a Porsche-t húzó gyermekek szülei telivigyorral, tapsolva köszöntenék a luxusautón érkező papot, ha ez valóban komoly helyzet lenne. Inkább egy elgondolkodtató (tragi)komédia, ami arra hivja fel a figyelmünket, hogy az Egyház saját javait, az összegyűjtött adományokat nem mindig a legszükségesebbre használja fel. Gyakran éri támadás a papokot, püspöket, mert sokak szerint túlságosan fényűző életet élnek. Bort isznak, miközben vizet prédikálnak. Ferenc pápa elutasítja a fényűző életet, úgy gondolja, az egyháznak kötelessége a szegényeket felkarolni és megsegíteni. Habár a Katolikus Egyház aktívan részt vesz a társadalmi felelősségvállalásban, még mindig van hova fejlődnie. Assisi Szent Ferenc életével az alázatosság és az egyszerűség példáját mutatja be, de legfőbb példaképünk Jézus lehet, aki szelíd és alázatos szívű. Ő emlékeztet minket arra, hogy ne gyűjtsünk kincseket a földön. Valamint: ahol a kincsed, ott a szíved is. Nem szolgálhatunk két úrnak egyszerre, az Istennek és a mammonnak is. Ebben is van még hova fejlődnie az Egyháznak, benne nekünk, híveknek és papoknak egyaránt. Ez a máltai jelenet sajátos humorral mutatja be, mi az, aminek nem kéne, hogy az Egyháznak és tagjainak ismertetőjele legyen: a fényűzés, az anyagi javak pazarlása és az alázatosság teljes hiánya, önmagunk dicsőítése. Sokkal inkább okosan használjuk fel, amink van, s életünkkel legyünk mások szolgálatára.

Gyerekes

Mivel gyerekek is érintettek, gondoltam, megkérdezem, mi a lányom és a fiam véleménye a képről.

– Biztosan vicces a pap bácsi, én is szívesen húznám Zsuzsa nénit, a hittan tanárunkat. Bár Zsuzsa néni most beteg, helyette Zsófi néni van, aki szigorúbb. Őt nem mindig húznám, csak akkor, amikor jókedvű – így a fiam.

– Ha jobban megrántják a kötelet, a pap bácsi hátraesik – teszi hozzá a lányom.

por1.jpg

Megengedő/elengedő

Szerintem szeretetből húzzák, s akinek ez nem tetszik, az engedje el.

Zöld-séges

Na, vajon újfajta, katolikus környezetvédelmi megoldást toltak itt elibénk a gyermekek vontatta luxuskocsi képében? Igaz, ami igaz, a károsanyag-kibocsátásuk minimális, ráadásul keveset fogyasztanak. S még örülnek is. Ahogy a jelenlévők közül – a világhálót körbeszáguldó videó tanúsága szerint – mindenki. (Az egyháziasságot még fokozhatták volna az ökológiai szempontot vizuálisan kiemelő, az évközi időben amúgy is aktuális zöld ministránsruhával. De ne legyünk telhetetlenek.) A nevetős, felfokozott hangulat beszédes, és akár röpke pillanatra meg is ingathatta volna (haha) a csípőből reagáló, dühödt kommentelőket, akik máltai képviselője miatt pötyögtettek az egyháznak hideget-meleget. Gyanakodhattak volna (lásd még jóhiszeműség, hm): a jelenet első blikkre oly bizarr, hogy talán még valamilyen épeszű magyarázata is van. Amivel, tegyük hozzá, az érintett „Porsche-pap” sajnos nem akart előállni. Mondván, szavait úgyis kiforgatnák. S vakon arra, hogy legalább a negatív reakciókból észrevegye: mégiscsak van valami visszás ebben a nem mindennapi ünneplésben. Aztán ma reggelre lett magyarázat a helyi egyház részéről. Hagyományok, a közösség döntése, ilyesmi. Nekünk meg, mindnyájunknak itt marad a tanulság, hogy jó volna kilátni a fejünkből, s megnézni a magunk kis megszokásait, magátólértődéseit, ünnepeit, hozzászólásait mások szemével is. Talán közelebb jutnánk egymáshoz – meg magunkhoz, igyekezve érteni egymást. Jófajta érzékenységgel. S ha nem tesszük, napjaink világfalujában előbb-utóbb úgyis szembesítenek önmagunkkal. Hogy is mondta Jézus? „Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna […] amit a zárt falak közt fülbe súgtok, azt a Facebookon fogják hirdetni.”

A tényleges magyarázat

Egy helyi – "gozitán" – hagyományt láthatunk a képen, amelynek lényege, hogy a Máltához tartozó Gozo szigetén bizonyos településeken sajátos parádéval szokták körbevezetni az új plébánost. Nem kivételes tehát, hogy a falu iskolásai "viszik" körbe új papjukat, de hogy ehhez miért kellett épp egy luxusautót választani, arra a Times of Malta munkatársának nyilatkozó helyi egyházi illetékes úgy fogalmazott – ő nem választana ilyen modellt, de ez a helyi közösség döntése volt.