Így lesz a geológusból teológus
SZEMlélek 2018. december 05.

Így lesz a geológusból teológus

Hogyan lesz egy konyakos meggyes dobozból templom? Hogy válik a papucsférj felelős családfővé, sőt, közösségek vezetőjévé? Mi a valódi gyümölcse a helyieket foglalkoztató jól működő biokertészetnek?

00097918.jpeg

Az akkori hitem szerint az életünk annyiból állt, hogy egy darabig itt vagyunk, aztán meghalunk, eltemetnek és széthordanak minket a kukacok, azonosak leszünk a teremtett világgal, és elindul egy új körforgás azáltal, hogy a növények felszippantanak. Ez nagy dilemmát okozott számomra, nem találtam rá megoldást. Ennyi lenne az élet?

A geológus és teológus végzettségű Györfi Mihály kanyargós utat tett meg Nyírtelekig, ahol szellemi és valós táplálékot is ad a rászorulóknak. Evangélikus lelkészként 4 gyermekkel 1992-ben kezdték meg missziójukat a Nyírszőlősön, de előtte több szolgálati helyet és gyülekezetet is végiglátogatott.

- A bemutatkozó szolgálatok során végiglátogattam a gyülekezeteket, köztük Nyírszőlősre is eljutottam. »Feltehetően ez lesz Isten akarata, mert az óemberem rettenetesen tiltakozik ellene, hogy ide jöjjek«- mondtam feleségemnek - emlékszik vissza rá a lelkész, aki nem sokkal ezután családjával együtt megkezdte meg szolgálatát, három istentiszteleti hellyel és 64 településsel.

00097974.jpeg

Jelenleg Görögszálláson biogazdálkodást működtetnek, ahol 4000 négyzetméteren fóliás földművelés folyik, 10 hektáron szabadföldi gazdálkodás. De hiába, mert nincs, aki megvegye terményeiket. Mégis, sokaknak ez jelenti az egyetlen megélhetést, másoknak pedig kiugrási lehetőség az elsődleges munkaerőpiacra.

A Györfi Mihállyal készült interjú és szolgálatuk története a wmn.hu oldalán érhető el.