Üdvözöljük Szodomában!
SZEMlélek 2018. december 06.

Üdvözöljük Szodomában!

Mi az okostelefonok valódi ára? A hét 6 napján, napi 12 óra megfeszített munka, alacsony fizetésért. Sokszor olyan vegyianyagokkal (benzol, n-hexán), amelyektől súlyosan megbetegszenek. Ezekben az összeszerelő üzemekben még szakszervezeteket sem hozhatnak létre az érdekeik képviseletére. 

e-campaign_hu_1.jpg

Foglalja össze az e-Figyelő blog két film hazai bemutatása kapcsán, amelyek megmutatják a szomorú igazságot: okostelefonjaink miatt emberek halnak meg a Föld távolinak tűnő részein.

Elborzasztó körülmények közt szerelik össze mobiltelefonjainkat és más elektronikai kütyüket a kínai üzemekben, ahol a munkások közül sokan súlyosan megbetegednek, vagy meg is halnak a vegyianyagok miatt, amelyekkel a munkájuk során érintkeznek. A Szembesítés című film Ji Je Ting harcát mutatja be a munkája során szerzett leukémiája és egy jobb, tisztább, benzol-mentes jövőért.

Kutatásai során felfedezi, hogy a leukémiás betegségek gyakoribbak az Apple fő beszállítója, a Foxconn környezetében. Eljut számos munkáshoz, akinek a családja a túlélésért küzd a kezelési költségek súlya alatt nyögve. Amikor szembesíti a helyi üzemeket a felfedezésével, a saját biztonságát kockáztatja, mert jelentős erők mozdulnak meg ellene.

Elektronikai eszközeink kapcsán azonban nemcsak az összeszerelés problémás és jelent közvetlen életveszélyt a nyomorban dolgozók számára, hanem újrahasznosításuk is. Védőfelszerelés nélkül, súlyos környezet- és egészségkárosító környezetben dolgozva nyerik ki a hasznosítható nyersanyagokat az elektronikai hulladékból. Az e-hulladék feldolgozásának leghírhedtebb helyszínén, a kínai Guiju környékén a gyermekek vérében átlagosan 54%-kal magasabb az ólomtartalom, 80%-uk légúti betegségekben szenved, olvasható a portálon.

A Verzió Dokumentumfilm Fesztiválon bemutatott Üdvözöljük Szodomában című film egy ghánai e-hulladéklerakó telepen uralkodó pokoli körülményeket mutatja be.

szodoma_verzio.jpg

Szodoma a Föld egyik legmérgezőbb helye, mégis mintegy hatezer férfi, nő és gyerek éli itt a mindennapjait. A szemét elégetésével rezet nyernek ki a mi elektromos hulladékainkból, amit aztán eladnak.

 E két filmről és az elektronikai eszközök körüli problémákról az e-Figyelő oldalán olvashatnak bővebben.