Interjúkötettel ünnepli 4. születésnapját a SZEMlélek
Gégény István 2018. december 07.

Interjúkötettel ünnepli 4. születésnapját a SZEMlélek

Új színt hoztunk a társadalmi párbeszédbe – már megrendelhető a 32 beszélgetést tartalmazó kiadvány.

780.jpg

2014. november 30-án tettük közzé a SZEMlélek első bejegyzését, s akkor még nem fel sem merült, hogy egy egyszemélyes blogból mostanra országosan ismert, tucatnyi szerző és sok százezer olvasó által létben tartott értékmagazinná válik a kezdeményezés. 10 püspök, 3 olimpikon, színészek, médiaszemélyiségek, hívők és hitetlenek, ismert és kevésbé ismert emberek gondolatai váltak megismerhetővé tevékenységünk által, a saját magunk részéről felvetett, közös gondolkodásra hívó kérdések mellett.

A SZEMlélek lett alighanem az első, noha már talán nem az egyetlen olyan felület, amely közvetítésével keresztény témákat, főként pozitív üzeneteket, örömhíreket mérhetően el lehetett juttatni a média fősodrába. Valahol 370 körül jár most az általunk ismert mutató az Index címoldali megjelenítései terén, s azért sem lenne szerencsés belekezdeni a többi, tartalmainkat szemléző orgánum felsorolásába, mert szomorúan látnánk, hogy egy részük már nem létezik.

Nem tudjuk ma még, a SZEMlélekre milyen sors, milyen jövő vár, de az elmúlt 4 év kapcsán mindenképp van okunk ünnepelni. Valami meg akart születni, s akadtak olyan személyek, akik vállalták az áldozatot, hogy tevékenyen hozzájáruljanak ahhoz, ami megvalósult. Mondanak ránk mindent és annak ellenkezőjét is: kormányellenesek vagyunk, miért nem szidjuk a kormányt, liberálisok vagyunk (és liberálisok állnak mögöttünk, ez nagy kedvenc...), "katolikus blog" vagyunk. Mindez valójában nem rólunk szól, hanem arról a közegről, amelyben létezünk, működünk. Sajnálatos visszaigazolásai e reakciók annak, hogy mennyire hiányzik még mindig sokunk számára a nyitottság, a párbeszéd, a közösség értéke. Bőven akad további cél, amiért fáradozhatunk. Eközben örömmel halljuk meg azokat a visszajelzéseket is, amelyek így szólnak: de jó, hogy leírtátok, amit én is hasonlóan gondolok; nem értek egyet, de korrekt vélemény; nagyon jó, hogy vagytok...

Egy születésnap ugyanakkor egyfajta vonalhúzás is: hová jutottunk, "mekkorára nőtt ez a gyerek", s bár nem elsősorban a számszerű eredmények vonzásában élünk, az elmúlt két esztendő interjúiból készült válogatás kötetbe foglalt változata igenis mérhető teljesítmény. Súlya van. Nem csupán grammra, hanem lélekemelő erő tekintetében is.

Ezt a Lélekemelő kötetet ajánljuk olvasóink megtisztelő figyelmébe, amely egyszerre lenyomata egy adott kornak, az akkor éppen aktuális témákra adott személyes válaszoknak, egyben iránymutatás lehet jövőnk – Európa jövője, a magyarság jövője, az egyház jövője, a családok jövője - építő perspektívái felé.

Jelen sorok írásakor még nyomdában készül a kiadvány, de terveink szerint 2018. december 20-án egy érdekes sajtóbeszélgetés keretében bemutatjuk, onnantól elkezdjük az értékesítést, illetve az előrendelt példányok postázását.

Aki szeretne hozzájutni – akár több példányhoz is, ajándékként szerettei számára –, ide kattintva akár most azonnal megrendelheti az interjúkötetet, amelyben Böjte Csaba, Gera Zoltán, Jakabos Zsuzsanna, Gary Chapman, Beer Miklós, Hortobágyi T. Cirill, Balog Zoltán, Al Gahoui Hesna és sok más véleményformáló személy vallomásai olvashatók. Összesen 32 beszélgetést tartalmaz a 200 oldalas kiadvány.

gi_cikkala.jpgKöszönjük az eddigi figyelmet, együtt-gondolkodást, a folytatáshoz pedig magunk és olvasóink számára egyaránt több nyitottságot, több közösségalkotási képességet, több párbeszédre való fogékonyságot kívánunk!

Gégény István
a SZEMlélek főszerkesztője