Közleményt adott ki a KÉSZ a közbeszéd tisztasága védelmében
SZEMlélek 2019. január 14.

Közleményt adott ki a KÉSZ a közbeszéd tisztasága védelmében

A magyar közbeszéd további eldurvulása ellen lépett fel közleményével a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

209932_kommunikacio1.jpg

A mai napon kiadott közlemény megerősítette az erőszak mindennemű formáját elítélő Beer Miklós püspök szavait, még ha a verbális erőszakra is helyezték a hangsúlyt. 

A legfőbb közjogi méltóságokat, a vezető politikusokat és a közéleti emberek személyét, valamint a vallási szimbólumokat becsmérlő szóhasználat sajnos mindennapossá vált nemcsak az utcai beszédben, hanem az interneten és a médiában is. Különös aggodalomra ad okot az, hogy már a nyilvánosan megszólalók körében is elterjedt mások vulgáris és obszcén kifejezésekkel történő gyalázása. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a felnövekvő nemzedékek és gyermekek számára ez legyen a követendő példa. A közönséges stílus elsősorban az azt használót jellemzi és szennyezi be, de az emberi személy tiszteletét, a demokrácia alapértékét is megtiporja. Az ilyen szóbeli gyűlölködés szélsőséges, emberhez nem méltó viselkedéshez teremt alapot, és így könnyen igaza lehet a közmondásnak: „aki szelet vet, az vihart arat”.

Felhívjuk minden megnyilatkozó figyelmét, hogy saját maga, gyermeke és családja, valamint a magyar nemzet érdekében tartózkodjon a másik ember személyét, hitét gyalázó vagy becsmérlő véleményformálástól és beszédtől!

A közelmény teljes terjedelemben a KÉSZ honlapján olvasható.