Deák Bill Gyula: A tengernyi szeretet tart életben
SZEMlélek 2019. január 15.

Deák Bill Gyula: A tengernyi szeretet tart életben

Pár hónapja múlt 70 éves a magyar blueskirály, akit a legfeketébb hangú fehér énekesnek nevezett Chuck Berry.

mar20181204020-1.jpg

Kőbánya a hazája, amit akkor sem hagyott el, amikor tehette volna. Hitelességét annak köszönheti, hogy kizárólag olyan dologban vesz részt, ami összefér a blues zenével. Ezt vallja magáról Bill kapitány az interjúban, amely teljes terjedelemben a 24.hu oldalán olvasható.

Ebben az országban elértem, ami elérhető. A hetvenedik szülinapi koncertemen novemberben tizenkétezer ember, lufiteltház kiabálta, hogy boldog születésnapot, Bill kapitány. Ó, jaj, nagyon jó volt. Tengernyi szeretet, ez tart életben. A koncerten megtisztelt Hobo is, köszönöm neki, márciusban én is megyek az ő bulijára vendégként, sokat jelentünk ennek az országnak, ez felelősség.

Sokat csúfoltak, százlábú meg ilyen hülyeségek. Túltettem magam rajta, rájöttem, hiába cukkolnak, féllábbal, félszemmel is vagyok olyan csávó, mint bárki más. Mindig azt mondtam, ha ezt dobta a gép, így kell továbbélni, ettől is csak jobb, igazabb, mélyebb lesz a blues. Úgy fogom fel, így tudok igazán példát mutatni másoknak küzdésből, tisztességből. Egy időben fogyatékkal élőket segítő cég arca voltam, plakátra is kitettek. Arról beszéltem, hogy sose szabad feladni, mert mindenkiben van érték. Küzdj! És sose hagytam magam.

Van keresztem. Ha valami baj fenyeget, azt mormogom magam elé, hogy „istenem, segíts meg”. És általában megsegít. Így láttam a szüleimtől. Templomban párszor jártam, de gyülekezetbe nem megyek, sokaknál ájtatoskodásnak érzem az egészet, és a kamut én el nem viselem.