Kivégeztek egy misszionáriust Afrikában
SZEMlélek 2019. február 18.

Kivégeztek egy misszionáriust Afrikában

Két rendtársa túlélte a dzsihadisták rajtaütését.

misszio.jpg

A három szalézi misszionárius Loméból (Togo) a rend tartományi gyűléséről tartott vissza Ouagadougou-ba (Burkina Faso) február 15-én délután, amikor a ghánai és togói határhoz közel autójukat dzsihadista szélsőségesek állították meg. A spanyol Antonio César Fernández atyát elszakították társaitól és több lövéssel megölték. A támadásnak négy Burkina fasói határőr is áldozatul esett.

A 72 éves szerzetes ötvenöt éve lépett be Don Bosco Szalézi Társaságába és negyvenhat éve szentelték pappá. 1982-ban jelentkezett misszionáriusnak, azóta több afrikai országban szolgált.

– Életét Afrikának szentelte – írják róla rendtársai. Ő alapította a Segítő Szűz Mária plébániát, a provincia első újoncmestere volt.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök Twitter-üzenetben fejezte ki részvétét az elhunyt rendházfőnök szerzetestársainak és hozzátartozóinak, ugyanakkor nagy tiszteletét is mindazon munkatársak és önkéntesek iránt, akik életüket kockáztatva dolgoznak a veszélyes övezetekben.

Burkina Fasóban a szélsőségesek a múlt héten három támadást hajtottak végre. Az egyikben a csendőrség öt tagja halt meg éppen aznap, amikor terrorellenes csúcstalálkozót rendeztek a G5-Száhel tagjai. A G5-Száhel nevű fórumot Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger hozta létre 2017-ben az iszlamista fenyegetés felszámolására.

2015 óta több mint háromszázan vesztették életüket a dzsihadisták merényleteiben az AFP francia hírügynökség szerint. Más források mintegy ötszáz áldozatról tudnak.

(Forrás: AFP hírügynökség, fotó: infoans.org)