Veres András: az egyház lépett a visszaélésekkel szemben, a társadalom nagy része hallgat
SZEMlélek 2019. február 24.

Veres András: az egyház lépett a visszaélésekkel szemben, a társadalom nagy része hallgat

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke az MTI-nek nyilatkozott a kiskorúak védelme témájában összehívott vatikáni rendezvényről.

veresa01_1.jpg

– Az emberiség történelmét végigkísérő súlyos bűnről van szó, amely nagyon komoly össztársadalmi fellépést kíván – mutatott rá a püspök. Veres András hangsúlyozta, hogy ez a politikusok és más társadalmi vezetők megszólítását és bevonását jelenti a visszaélésekkel szemben.

Megjegyezte, hogy az egyház elkötelezettségét bizonyítja, hogy a minden kultúrát többé-kevésbé átszövő jelenségről Ferenc pápa akarata szerint a püspöki konferenciák vezetői három és fél napon át szinódusnak (az egyházat érintő jelentős kérdéseket megvitató püspöki tanácskozás) is beillő találkozót tartottak.

Veres András szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a kiskorúakkal szembeni visszaélés az egyházi személyeket és egyházi intézményeket nagyon kis számban érinti az össztársadalmi megjelenéséhez képest. – Az egyházzal szembeni össztársadalmi érzékenység viszont annál erősebb, ezért az egyháznak, egészen biztosan a sajtó nyomására is szembe kellett nézni a kérdéssel – hangoztatta.

– Az egyházban lelki megújulás kezd kialakulni, mivel az egyház a pápa vezetésével mert ezzel szembe nézni, miközben a társadalom nagy része hallgat, az egyházon kívüli visszaélésekről nem akar tudomást vetni, becsukja szemét-fülét – vélekedett az MKPK elnöke.

A püspöki találkozón több egykori áldozat is beszámolt az elszenvedett erőszakról. Veres András érzelmileg megrendítőnek nevezte a tanúvallomásokat. – A beszámolók után teljes csöndben vonultunk ki, mivel egyszerűen nem tudott senki szóhoz jutni, de a látásmódunkat is tágították, jelezve, mennyire odafigyelőnek kell lenni az ilyen bűncselekményeket illetően, sokkal többet kell fordítani a papok lelki nevelésére is – fogalmazott.

Elmondta, hogy Ferenc pápa szombaton új vatikáni törvények életbe léptetését jelentette be, valamint a Hittani Kongregáció hamarosan útmutatást közöl, amely további segítséget nyújt majd a püspöki konferenciáknak és püspököknek a visszaélési ügyeket érintő eljárásban.

(Forrás: MTI)